„Am găsit mașina lovită, în parcare”. O situație din ce în ce mai des întâlnită în România și nu doar atunci când ești la cumpărături ci chiar în parcarea din fața blocului sau de la locul de muncă. Primești despăgubire? Din păcate, în cele mai multe cazuri răspunsul este „nu”. Există, însă, și excepții.
În România, toate firmele de asigurare care vând RCA cotizează la Fondul pentru Victimele Străzii(FPVS). De anul trecut, acest fond este parte din Biroul Asigurătorilor Auto din România(BAAR), mai cunoscut ca Biroul Carte Verde.
FPVS a fost construit ca să despăgubească acele persoane care suferă prejudicii în urma unor accidente provocate de mașini care nu au RCA sau care rămân neidentificate.
Atenție, însă, dacă autorul rămâne neidentificat, așa cum este de cele mai multe ori cazul în situația în care găsești mașina lovită în parcare, FPVS nu plătește daune decât dacă la mijloc sunt și vătămări corporale sau decese.
Daunele materiale, adică pagubele provocate mașinii, nu vor fi achitate de Fond decât dacă victima necesită mai mult de 60 de zile de spitalizare și doar cu o franșiză de 500 de euro, după cum explică reprezentanții Direcției.
Cu alte cuvinte, ești despăgubit pentru mașină doar dacă există răniți care stau mai mult de 60 de zile în spital și doar dacă costul reparației depășește 500 de euro. Chiar și în aceste situații, din dauna plătită fondul va scădea 500 de euro, adică franșiza prevăzută de lege și suportată de păgubit.
Pe de altă parte, dacă autorul accidentului este identificat și se constată că nu are RCA, deși legea îl obliga să aibă, atunci FPVS plătește integral dauna.
Pentru a solicita despăgubirea, persoana prejudiciată trebuie să apeleze la BAAR, ale cărui coordonate sunt disponibile pe site, www. baar.ro.
Asigurarea CASCO te scapă de griji. Cât costă în acest moment
Pe de altă parte, o asigurare CASCO acoperă, de cele mai multe ori, aproape orice tip de daune, inclusiv cele suferite cât mașina staționează, inclusiv când este vorba despre autori necunoscuți. O privire atentă asupra condițiilor de asigurare este însă necesară pentru că există și produse de asigurare, cum sunt cele pentru automobile vechi, care acoperă doar daunele din trafic.
În acest moment, arată datele colectate de noi,cea mai ieftină asigurare CASCO pentru un autovehicul nou, cu motor de 1,6 litri care dezvoltă 85 de KW şi care este evaluat la 17.000 de euro(nivel de preţ în care intră cele mai căutate autombile cum ar fi Volkswagen Golf, Renault Megane, Dacia Duster, Honda Civic sau Suzuki Vitara) este de găsit la Generali, care percepe un tarif de aproximativ 380 de euro. Urmează Garanta Asigurări cu 405 euro, Groupama cu 448 de euro, Omniasig cu 507 euro şi Allianz Țiriac cu 804 euro. Atenţie, însă, în cazul asigurărilor CASCO preţul nu este nici pe departe singurul element care contează. Riscurile acoperite, ca şi fransizele asumate de client diferă semnificativ de la firmă la firma.