Pentru un consumator obișnuit degustarea se rezumă, de fapt, la gustat. Cu toate astea, s-ar putea să descoperi că vinurile au o poveste a lor mult mai profundă, pe care n-o poți citi „dintr-o privire“. Pentru asta nu trebuie decât să urmezi niște pași foarte simpli, care se bazează pe o experiență senzorială destul de comună, de care însă trebuie să devii conștient.
1. Privește vinul din pahar. Primul contact este cel vizual. Uitându-te la un vin, poți deja să îți faci o părere cu privire la vârsta lui, la tăria lui sau dacă are vreun defect. Evident îți trebuie experiență ca să poți face asta, dar sunt câteva informații pe care le poți desluși foarte ușor. De pildă, culoarea vinului din pahar în fața unui fond alb îți poate spune dacă vinul este tânăr sau nu. Ține paharul înclinat în față la 45 de grade și observă-l puțin. Vinul roșu este clar și ușor violet (tânăr)? Sau cu o nuanță de cărămiziu (vechi)? Un vin ușor, fresh, tânăr va avea o culoare deschisă. Un vin corpolent, mai dulce sau mai vechi, va avea o culoare mai închisă. Un vin alb tânăr va fi de un galben deschis, către verde uneori, iar cel mai vechi va tinde către auriu închis. Uită-te și la marginea vinului din pahar. Este de aceeași culoare și intensitate cu restul sau un pic mai deschisă? Asta e o veste bună. Dacă marginea este mai închisă la culoare și are un aspect ușor tulbure, atunci nu e bine. Plimbă vinul puțin rotind paharul și, după ce s-a așezat, uită-te la urmele lăsate pe margine. Sunt numite foarte poetic „lacrimile vinului“. Cu cât sunt mai înalte și mai groase, cu atât intensitatea alcoolului este mai mare.
2. Miroase vinul. Plimbă un pic vinul în pahar, rotește-l. Apoi, nu ezita să bagi nasul în pahar și să miroși adânc. E ceva în neregulă cu mirosul vinului? Miroase a struguri proaspeți sau e un miros complex, cu nuanțe diferite, de vin maturat în butoi de stejar? Primul „miros“ este cel mai important și înseamnă aproape jumătate din experiența degustatului. Aromele pe care le simți atunci te vor însoți pe toată perioada degustării și îți vor îmbogăți experiența.
3. Acum gustă-l. În fine gustul îți va confirma informațiile oferite de nas. Este de preferat să ții nasul în pahar în timp ce iei prima înghițitură și să bei un pic de apă înainte ca să scapi de aromele puternice pe care le-ai dobândit anterior de la o cafea sau ceva mentolat, de exemplu. Vinul nu se soarbe, prima înghițitură trebuie să fie una normală și să o plimbi un pic în gură pentru a simți întregul corp al vinului. Tinând vinul în gura, trebuie să tragi un pic de aer printre buze. Căldura gurii ajută vinul să se evapore, iar o impresie mai clara asupra gustului se formează în cerul gurii, pe măsură ce vaporii se împrăștie către fundul boltei palatine. Cum evoluează gustul? Este unul prelung, persistent în gură, așa cum ar trebui? Sau se încheie abrupt, lăsându-ți o notă amară în gură? Așa zisul „post gust“ este ultima impresie pe care ți-o lasă vinul și, uneori, cea mai importantă. Însă, nu uita, vinul trebuie să primească întotdeauna o a doua șansă. Gustă-l pe îndelete, lasă-l să respire și ai răbdare cu el. Deseori îți poate oferi surprize pe care nu le-ai fi bănuit la prima degustare.
Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: theliquorstore.