'Am încredere că România va încheia anul cu o creştere economică în jurul cifrei de 3%, menţinându-şi stabilitatea acumulată în ultimii doi ani. Avansul PIB, de 1,9%, în cel de-al treilea trimestru comparativ cu trimestrul al doilea din acest an, ne plasează pe primul loc la nivelul UE, înaintea Poloniei (0,9%). Rezultatul continuă nivelul creşterii înregistrate pe parcursul acestui an, materializându-se printr-o creştere de 3,1% pe primele nouă luni ale acestui an', a declarat vineri Constantin Niţă, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Economiei.
Ministrul Economiei consideră, totodată, că avansul economiei României se bazează în principal pe două componente – producţie industrială şi exporturi.
'Producţia industrială şi exporturile reprezintă elemente de bază în strategia economică a României, fapt pentru care Guvernul Ponta a luat măsurile necesare pentru consolidarea activităţii industriale, respectiv pentru dezvoltarea IMM-urilor şi stimularea extinderii companiilor româneşti pe pieţele externe. Trebuie remarcat faptul că, raportat la trimestrul al treilea din 2013, România a înregistrat cea de-a doua mare creştere din Uniunea Europeană, cu un nivel de 3,3%, pe primul loc situându-se economia poloneză', a precizat Niţă.
Acesta a menţionat, totodată, că Guvernul va continua să implementeze măsurile necesare pentru dezvoltarea mediului de afaceri, atragerea investiţiilor străine directe şi demararea unor proiecte majore de infrastructură care îşi vor replica efectele în economia naţională prin crearea de noi locuri de muncă şi repornirea industriei locale.
Declaraţiile lui Niţă vin pe fondul unor ştiri pozitive cu privire la evoluţia Produsului Intern Brut.
România a avut a cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană în trimestrul al treilea al acestui an comparativ cu trimestrul precedent, potrivit unei estimări preliminare publicată vineri de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).
Datorită unei creşteri economice trimestriale de 1,9%, România este lider în UE, urmată de Polonia (0,9%), Marea Britanie şi Grecia, ambele cu o creştere de 0,7%. Potrivit Eurostat, economia zonei euro a urcat cu 0,2% după un avans de 0,1% în trimestrul precedent iar Uniunea Europeană a înregistrat o creştere economică de 0,3%, după un avans de 0,2% în trimestrul al doilea.
AGERPRES