În acest sens, Guvernul a modificat Ordonanţa de Urgenţă 36/2013 privind aplicarea în perioada 2013-2018 a unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate pe baza planurilor de disponibilizare.
"Mă bucur să anunţăm astăzi faptul că putem oferi o protecţie socială reală angajaţilor de la Complexul Energetic Hunedoara şi de la Compania Naţională a Uraniului. Ne aflăm (…) într-o situaţie dramatică în aceste companii, pentru că nu s-au luat măsuri necesare la timpul lor şi prin această neglijenţă s-a pus în pericol viitorul lor, dar şi situaţia socială a angajaţilor. Conform Ordonanţei aprobate astăzi (…), creăm cadrul legal prin care eventuale persoane disponibilizate în baza unui potenţial plan de disponibilizare vor putea beneficia pe lângă indemnizaţia de şomaj şi de venituri de completare", a spus Victor Grigorescu.
Potrivit ministrului Energiei, Complexul Energetic Hunedoara şi Compania Naţională a Uraniului nu cădeau sub incidenţa Ordonanţei 36, fiind necesară modificarea acesteia pentru ca angajaţii celor două companii să poată beneficia de o măsură suplimentară de protecţie socială.
"Este o măsură suplimentară de protecţie socială care este necesară pentru că aceste companii se află astăzi într-o situaţie cu totul particulară, una dintre ele se află în insolvenţă, cealaltă întâmpină şi ea dificultăţi majore. Deci, nu e vorba decât de companii care cumva se redresează în condiţii sau trec printr-o perioadă normală de adversitate financiară, cum se mai întâmplă. E vorba de situaţii cu totul particulare", a explicat Victor Grigorescu.
Ministrul Energiei a mai spus că, în această perioadă, sunt adoptate măsurile care se impun, astfel încât să nu fie periclitat viitorul mineritului în România.
"Aş vrea să fie clar şi să se înţeleagă că suntem în mijlocul unui proces extrem de important, de reaşezare pe drum corect a mineritului, şi că acest proces este strict legat de securitatea energetică a României. Din păcate, în ultimii ani, nu s-a făcut aproape nimic în ceea ce priveşte eficientizarea acestui domeniu, astfel că importante companii miniere au ajuns în situaţii dificile din punct de vedere financiar, fără planuri de perspectivă şi fără a face transformările necesare de o manieră treptată, ceea ce ar fi presupus o tranziţie firească şi suportabilă. Adoptăm în această perioadă măsurile care se impun, astfel încât să nu periclităm viitorul mineritului în România", a subliniat ministrul Energiei.
AGERPRES