Monsanto a estimat costurile acestei restructurări, care va îi va permite eficientizarea operaţiunilor de vânzări, cercetare&dezvoltare şi alte departamente, undeva între 850 şi 900 milioane de dolari adăugând însă că operaţiunea îi va permite să realizeze economii anuale cuprinse între 275 şi 300 milioane de dolari începând din 2018. 

'Aceste modificări sunt făcute pentru a transforma şi a modalitatea în care compania operează pentru a deveni mai rapidă şi mai eficientă' a explicat grupul american care numără aproximativ 22.000 de angajaţi în 60 de ţări din întreaga lume. 

Simultan cu programul de restructurări, Monsanto a anunţat că în ultimele trei luni a înregistrat pierderi de 495 milioane de dolari, sau 1,06 dolari pe acţiune, comparativ cu pierderi de 156 milioane de dolari, sau 31 de cenţi pe acţiune, în perioada similară a anului trecut. 

Anterior, la finele lunii august, Monsanto a anunţat că renunţa la oferta de preluare a rivalului elveţian Syngenta, după ce acesta din urmă a respins oferta sa de 47 de miliarde de dolari. O fuziune a celor două companii ar fi făcut din Monsanto cel mai mare producător mondial de ierbicide, în condiţiile în care este deja lider pe piaţa seminţelor. 

Monsanto a avut de suferit în ultimele trimestre de pe urma scăderii preţurilor la porumb în SUA, care a condus la diminuarea cererii pentru cel mai bine vândut produs al său: seminţele modificate genetic de porumb. Fermierii alocă suprafeţe din ce în ce mai mari pentru alte culturi având în vedere surplusul de porumb rămas de la recolta de anul trecut. Chiar şi aşa, în 2015 SUA ar urma să înregistreze a treia mare recoltă de porumb înregistrată vreodată, ceea ce va duce la scăderea preţurilor şi profiturilor fermierilor.

AGERPRES