După cum se dovedeşte, principiile economice explică de ce sauditii au început la sfârşitul anului 2014 să exploateze cât de mult petrol au putut – sau cât de mult a fost posibil. De fapt, există un motiv pentru care prinţii saudiţi au intrat în panică si au pompat atât de mult.
Hai să aruncăm o privire la o simpla analitică de producţie. Rata economică de producţie pentru petrol este determinată de următoarea ecuație: P – V = MC, în cazul în care P este preţul curent de piaţă al unui baril de petrol, V este valoarea curentă a unui baril din rezerve, iar MC este costul de recuperare marginal al unui baril de petrol.
Pentru a explica ecuaţia economică ce determină Arabia Saudită să crească producţia, trebuie să înţelegem forţele care tind să ridice ratele de discount ale saudiţilor. Pentru a determina valoarea curentă a unui baril din rezerve – V în ecuaţia noastră, trebuie să prognozăm preţul care ar fi primit la vinderea unui baril din rezerve la o dată viitoare şi apoi trebuie să facem discount la acest preţ până la valoarea prezentă. În consecinţă, atunci când se ridică rata de actualizare, valoarea rezervelor (V) scade, valoarea brută a producţiei curente (P – V) creşte, iar ratele crescute de producţie curente sunt justificate.
Când vine vorba de instabilitatea politică din Orientul Mijlociu, este ştiut faptul că tensiunile din regiune vor reduce producţia de petrol. Cu toate acestea, analiza economică sugerează că instabilitatea politică şi tensiunile – a se citi: mai puţine drepturile de proprietate – vor lucra pentru creşterea producţia de petrol.
Să presupunem că rata reală de discount ajustată în funcţie de risc, fără nicio perspectivă de expropriere, este de 20% pentru saudiţi. Acum, să luăm în considerare ce se va întâmpla cu rata de discount în cazul în care există o şansă 50-50 că beligeranţii să răstoarne răsturna Dinastia Saudită în următorii 10 ani. În acest caz, în orice an dat, ar exista o şansă de răsturnare de 6,7%. Acest situaţie pe muchie de cuţit i-ar determina pe saudiţi să calculeze o nouă rată ajustată în funcţie de risc, cu perspectiva de a avea rezervele de petrol expropriate.
În acest exemplu, rata de actualizare relevantă ar creşte până la 28,6%, de la 20% – a se vedea tabelul pentru scenarii alternative. Această creştere a ratei de discount va face ca valoarea actuală a rezervelor să scadă dramatic. De exemplu, valoarea actuală de 1 dolar pe 10 de ani la 20% este de 0,16 dolari, în timp ce de fapt este de doar 0,08 dolari la 28,6%. Reducerea valorii curente a rezervelor va face creşterea actuală a producţie mai atractivă, deoarece valoarea brută a producţiei curente (P – V) va fi mai mare.
Aşa că prinţii saudiţi au intrat în panică si de pompează petrol azi – o strategie ”ia banii şi fugi!” – pentru că ştiu că s-ar putea ca mâine rezervele de petrol să nu mai fie ale lor. Cum se spune, e deranj în cartier. Prin urmare, drepturile de proprietate sunt problematice. Această stare de fapt duce la exploatarea rapidă a rezervelor de petrol.
Citeşte articolul original in Zero Hedge. Copyright 2016