Potrivit liderilor din acest sector, un țăran ia între 70 și 80 de bani pe litru. Doar cei care sunt o forță în piață sau sunt în cooperative merg până la 1,25 de lei pe litru. În rafturi, însă, prețurile au rămas la fel, poate chiar mai ”umflate” pe ici-colo la 4,5 lei pentru cutia de un litru. Și nu poți să nu te întrebi unde se duc banii, cine câștigă și cine pierde din afacerea laptelui românesc?

”Pe lanțul de producția laptelui, de la fermier, procesator, comerciant, distribuția profitului este total-total fără legătură cu costurile de producție și cu eforturile fermierilor. Dacă ne uităm la țiței, unde barilul a scăzut prețul și noi cumpărăm benzină la fel de scumpă, nici la raftul magazinului nu se vede ieftinirea laptelui. (…) Lucrurile, undeva scapă de sub control și sunt în neregulă. Laptele de la poarta fermei astăzi pleacă, în funcție de cantitatea de lapte pe care o livrează fiecare fermă, de la 0,7-0,8 lei, până la 1,25 lei pe litru. În condiții de productivitate și competitivitate corectă, o fermă care vinde lapte cu 28-30 de eurocenți pe litru și cu o producție de 25 de litri pe cap de vacă, poate să fie rentabilă. În alte condiții, discutăm de pierderi”, a declarat luni, într-o conferință de presă, Nicușor Șerban, crescător de vaci de lapte și președintele Asociației Holstein.RO.

 

mai multe, pe agrointel.ro