'Sper ca la finele acestui an să fim în situaţia în care, pentru prima dată, o companie de stat din România va face o achiziţie în regiune. Este o promisiune, un obiectiv, iar dacă nu se îndeplineşte să-mi amintiţi la sfârşitul anului', a spus Nicolescu.

El a refuzat să nominalizeze compania sau ce anume urmăreşte să achiziţioneze aceasta în afara graniţelor, precizând doar că este vorba despre o companie energetică.

'Este momentul ca Uniunea Europeană să înveţe din lecţia Nabucco, să acţioneze mai integrat şi mai coerent. Avem o listă cu peste 250 de proiecte, dar trebuie să ne hotărâm la 10-15-20 de priorităţi', a subliniat Nicolescu, în cadrul evenimentului.

La rândul său, ataşatul comercial al ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Duane Butcher, prezent la forum, a afirmat că România este unul dintre principalii producători de energie din regiune ce poate fi un furnizor alternativ pentru vecinii săi.

'Nu mai trebuie să vorbim despre ce putem face noi pentru România, ci despre ce putem face împreună', a adăugat Butcher.

Cele mai mari companii energetice deținute de stat sunt Hidroelectrica, Electrica, Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Transelectrica, Transgaz și Romgaz.

Institutul Aspen România, în parteneriat cu Guvernul României şi cu Departamentul pentru Energie, a organizat miercuri şi joi, la Palatul Parlamentului, a doua ediţie a Bucharest Forum Energy, participanţii urmând să dezbată soluţii de creştere a securităţii energetice şi de dezvoltare în sectorul energiei, în actualul context european şi internaţional.

Evenimentul a reunit la Bucureşti cei mai puternici actori privaţi şi guvernamentali din regiune, reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale de reglementare şi coordonare în sectorul energiei, ai instituţiilor financiare internaţionale, precum şi experţi în domeniul energiei din peste 15 ţări din Europa, America, regiunea Mării Negre, zona de la estul Mediteranei, regiunea Caucaz şi Asia Centrală.
Sursa: Agerpres