Potrivit OECD, economia mondială va înregistra în 2014 o creştere de 3,4%, faţă de un avans de 3,6% cât preconiza în luna noiembrie a anului trecut. În schimb, pentru 2015, OECD şi-a menţinut estimările de creştere la 3,9%.

În cazul Chinei, OECD şi-a redus estimările de creştere pentru acest an până la 7,4%, de la 8,2% în noiembrie. De asemenea, OECD şi-a revizuit şi estimările pentru economia americană care ar urma să crească cu 2,6% în acest an, faţă de un avans de 2,9% cât estima în luna noiembrie. În ceea ce priveşte economia zonei euro, OECD estimează că aceasta va reveni pe creştere după trei ani de contracţie, pentru 2014 fiind anticipat un avans al PIB de 1,2% urmat de o creştere de 1,7% în 2015.

În acest context, OECD a cerut băncilor centrale să menţină o politică monetară relaxată, făcând o referire specială la Banca Central Europeană. Evidenţiind contrastul dintre zona euro şi SUA, OECD a apreciat că Banca Central Europeană trebuie să continue să reducă dobânda de bază şi să fie pregătită să adopte măsuri neconvenţionale, în timp ce Rezerva Federală americană ar trebui să se pregătească pentru oprirea achiziţiilor de obligaţiuni în acest an.

Economistul OECD, Christian Kastrop, a precizat într-o conferinţă de presă că pentru zona euro organizaţia pledează pentru o reducere a dobânzii de bază până la 0%, în condiţiile în care, în prezent, aceasta este fixată la 0,25%, şi de asemenea are în vedere o coborâre în teritoriul negativ a dobânzilor la facilitatea de depozit. Aceasta este dobânda la care băncile îşi plasează surplusul de lichidităţi la BCE pentru 24 de ore. O dobândă negativă ar fi o modalitate de a stimula băncile să se împrumute între ele.

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 34 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.

Agerpres