Ombudsmanul UE va verifica proiectele de gaziere din Balcanii de Vest
Proiectele prioritare de infrastructură gazieră din regiune includ 12 proiecte de gaze, în valoare de cel puțin 2 miliarde de euro, care sunt aprobate și incluse în lista Proiectelor energetice de interes comun (PECI). Plângerea împotriva Comisiei Europene manifestă îngrijorarea cu privire la lipsa supravegherii unor astfel de proiecte, conform exit.al
În 2020, Ombudsmanul a criticat Comisia pentru aprobarea mai multor proiecte fără a stabili care vor fi nivelurile lor de emisii de gaze cu efect de seră. O altă anchetă similară a fost apoi deschisă împotriva Comisiei cu privire la proiecte similare în sud-estul și estul Europei.
Comisia nu a efectuat evaluări serioase privind durabilitatea
Bankwatch susține că Ombudsmanul nu doar că are motive întemeiate, dar Comisia nu a efectuat evaluări serioase privind durabilitatea. Aceștia au adăugat că evaluarea la care au fost supuse proiectele s-a făcut folosind metodologii deficitare de care Comisia era conștientă, dar le-a ignorat oricum.
Aceștia susțin că evaluările proiectelor presupuneau că toate proiectele de gaze ar reduce emisiile de CO2 dacă gazul respectiv ar putea înlocui cărbunele. De asemenea, au presupus că cererea nu va crește și, prin urmare, nici emisiile de CO2 nu vor crește. Bankwatch afirmă că acest lucru ignoră faptul că este probabil ca gazul să ajungă să înlocuiască alte surse de energie, inclusiv surse regenerabile.
Având ca exemplu Albania, Bankwatch a spus că în prezent își obține toată electricitatea din hidroenergie. Cu toate acestea, evaluarea Comisiei a prevăzut o reducere a emisiilor. Se pare că acest lucru a inclus în ecuație centrala electrică Vlora, în ciuda faptului că nu funcționează și nu este utilizată.
Bankwatch solicită eliminarea proiectelor de gaze din listele PECI și PMI, deoarece acestea „nu au date credibile despre sustenabilitate”. Adoptarea oricăror noi liste trebuie amânată până la actualizarea metodologiei de evaluare.
În concluzie: „Țările din Comunitatea Energiei, ca și restul lumii, trebuie să își decarbonizeze sectoarele energetice până cel târziu în 2050. Proiectele de spălare ecologică a gazelor subminează acum orice efort … Ceea ce trebuie prioritizat sunt proiectele de eficiență energetică și energie regenerabilă durabilă, nu gazele naturale.
Sursa foto: Dreamstime