Statul român este obligat ca pentru o perioadă de 15 ani de la privatizare, să despăgubească în totalitate compania pentru orice pretenţii în legătură cu poluarea anterioară a mediului, iar pentru o perioadă de 30 de ani să plătească toate costurile de mediu legate de închiderea sondelor.

În total, Petrom a realizat deja provizioane cu o valoare de 1,62 miliarde de euro, potrivit raportului OMV, sumă din care să acopere costurile de închidere a sondelor şi de decontaminare. "O parte din această sumă va fi recuperată de la statul român, conform contractului de privatizare", scrie în raportul citat de economica.net.  

Sumele ar urma să fie rambursate progresiv, pe măsura finalizării lucrărilor.  

Statul român a primit deja cereri de la compania petrolieră pentru plata unor sume pe care OMV Petrom le-a plătit la rândul ei până acum ca urmare a unor închideri de câmpuri petroliere şi a ecologizării lor. Însă nu a returnat încă nimic companiei petroliere, motiv pentru care este deschis deja un proces de arbitraj internaţional între OMV şi Guvernul României.  

Petrom a fost privatizată cu austriecii de la OMV în 2004. Preţul încasat de statul român pe pachetul majoritar de acţiuni al companiei a fost de 670 de milioane de euro. Austriecii au mai făcut şi o majorare de capital social de 830 de milioane de euro, din care statul şi-a luat partea sa, ceea ce a făcut ca preţul total pentru care OMV a devenit proprietar al Petrom să fie de circa 1,5 miliarde de euro.