AGOA a aprobat, marţi, Bugetul de Venituri şi Cheltuieli al companiei pentru anul 2014, pregătit conform Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară.

'Cea mai mare parte a investiţiilor, 84%, este destinată, conform strategiei noastre, activităţilor de Explorare şi Producţie şi vor permite continuarea eforturilor operaţionale în vederea stabilizării producţiei de hidrocarburi şi compensării declinului natural. Activităţii de Rafinare şi Marketing îi revine 12% din buget, iar 4% vor reprezenta investiţiile în Gaze şi Energie, precum şi funcţii suport (Sediu şi Solutions)', se menţionează în comunicatul companiei.

OMV Petrom a investit în ultimii 9 ani aproximativ 10 miliarde euro, aproape dublu faţă de profitul net obţinut în aceeaşi perioadă, şi rămâne în continuare cel mai mare investitor în sectorul energetic din România, se precizează în comunicat.

Pe de altă parte, pe baza propunerii Directoratului, AGOA OMV Petrom a aprobat distribuirea de dividende către acţionarii companiei înregistraţi în registrul acţionarilor la data de 16 mai 2014, cu o valoare brută de 0,0308 lei per acţiune, cu 10% mai mare decât în 2013.

Valoarea totală a dividendelor ce vor fi distribuite începând cu 5 iunie 2014 se ridică la 1,745 miliarde de lei.

Totodată, AGOA a aprobat numirea lui Johann Pleininger ca membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, pentru un mandat în vigoare până la data de 28 aprilie 2017.

Începând cu data de 18 septembrie 2013, Pleininger a fost numit membru interimar al Consiliului de Supraveghere ca urmare a renunţării la mandat a lui Jacobus Gerardus Huijskes.

În perioada iunie 2007- august 2013, Johann Pleininger a fost membru al Directoratului OMV Petrom responsabil cu activitatea de Explorare şi Producţie. Înainte de a se alătura OMV Petrom, în 2005, a deţinut diverse funcţii în cadrul OMV AG. Începând cu 1 septembrie 2013, el a fost numit Vicepreşedinte Senior al Diviziei Regiunea SEE şi Marea Neagră, nou înfiinţată în cadrul OMV AG.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier din sud-estul Europei, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Gaze şi Energie, Rafinare şi Marketing.

La sfârşitul anului 2013, Grupul exploata în România şi Kazahstan rezerve dovedite de petrol şi gaze estimate la 728 milioane de barili echivalent petrol (707 milioane barili echivalent petrol în România). Cu o capacitate nominală anuală de rafinare de 4,2 milioane tone, OMV Petrom este prezent pe piaţa distribuţiei de produse petroliere din România, Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia, prin intermediul unei reţele de circa 800 staţii, operate sub două branduri, Petrom şi OMV.

În anul 2013 cifra de afaceri a Grupului a fost de 5,473 miliarde de euro, iar EBIT (Profit Înainte de Dobânzi şi Impozite) a fost de 1,348 miliarde de euro.

OMV, cea mai mare companie industrială publică din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, Ministerul Economiei deţine 20,64% din acţiuni, Fondul Proprietatea – 18,99% iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti. AGERPRES