"Perspectiva americană referitoare la Europa nu este una foarte fericită acum. Când ne uităm la acest continent, vedem foarte multe probleme (…), o economie în stagnare, o criză a migranţilor (…), multă volatilitate politică şi vedem îngrijorări în legătură cu terorismul. Aşadar, din Statele Unite, vedem imaginea unui continent aflat în dificultate", a spus Owen Ullmann la evenimentul organizat la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) din Bucureşti.
Owen Ullmann a precizat însă că există un loc special în inima americanilor pentru Europa. "Mulţi americani au rădăcini în Europa şi sunt, de asemenea, locuri pe care americanilor le place să le viziteze, datorită tuturor comorilor istorice care există în Europa", a afirmat acesta.
Potrivit lui Ullmann, una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă în prezent Europa este cea din domeniul economic. "Criza financiară care a început în SUA pare să persiste în Europa şi încă vedem o creştere lentă sau nicio creştere", a spus Owen Ullmann, dând exemplul Greciei.
Şi Alina Bârgăoanu, prorector al SNSPA, a spus că Europa se află "într-o criză profundă" din cauza problemelor sale economice.
"Cred că Europa este la răscruce de ceva vreme (…) Se împlinesc cam 7 ani de când aceste crize au intrat într-o notă foarte dramatică (…) La rădăcina tuturor aceste probleme se află problemele de natură economică (…) care creează tot felul de insecurităţi, regionale, de securitate, geopolitice ş.a.m.d. Dar cred că aceasta este principala problemă a Uniunii Europene (…), faptul că ea nu şi-a revenit încă din criza economică. Adică toate aceste manifestări, în zona populismului, euroscepticismului, mişcările de extremă dreapta cred că au şi acest fundament economic foarte puternic. Se face de foarte multe ori comparaţia cu marea recesiune (…) Aş fi îngrozită dacă acest paralelism s-ar confirma, pentru că ştim că efectul final al crizei din 1929-1933 a fost cel de-al Doilea Război Mondial (…) Cred că Europa este într-o criză profundă şi aceasta este una dintre preocupările mele personal, cum de toate punctele fierbinţi ale momentului sunt în acest moment în jurul Europei, Ucraina, Siria, Orientul Mijlociu, Nordul Africii, toate sunt exact în jurul Europei, creând ceea ce se cheamă un cerc de foc", a explicat Alina Bârgăoanu în contextul evenimentului.
La rândul său, Lee B. Becker, Director al Cox International Center, University of Georgia, SUA, a vorbit despre parteneriatul de lungă durată dintre instituţia de învăţământ pe care o reprezintă şi SNSPA.
Acesta a mai spus că subiectul abordat în cadrul evenimentului de la Bucureşti este unul foarte important, mai ales că are loc în contextul referendumului privind ieşirea sau rămânerea Marii Britanii în blocul comunitar.
El a făcut referire şi la faptul că în SUA a fost adus în discuţie, de către Donald Trump, subiectul unei eventuale reconsiderări a alianţei dintre Statele Unite şi Europa. "Donald Trump a spus că NATO este o alianţă prea scumpă pentru Statele Unite", a amintit Lee B. Becker.
Pe de altă parte, prezent la eveniment, Bogdan Chirieac, senior editor la site-ul DCnews, a spus că România este "cea mai pro-americană ţară" din Europa.
"În Europa, probabil că România este cea mai pro-americană ţară. Vine din istoria noastră, fiindcă i-am aşteptat după al Doilea Război Mondial foarte mulţi ani. Statele Unite, în schimb, au început să se mai uite către România abia în ultimii ani, când din motive strategice au hotărât să pună scutul antirachetă la Deveselu", a explicat Chirieac.
Acesta a făcut referire şi la lupta anticorupţie din România, care este susţinută de Ambasada SUA la Bucureşti. Chirieac a atras însă atenţia că există şi situaţii în care lupta anticorupţie, deşi benefică, este considerată o "vendettă politică". "E clar că lupta împotriva corupţiei, absolut benefică (…), în anumite situaţii nu este percepută ca justiţie, ci ca vendettă politică", a spus Chirieac, dând exemplu lui Cătălin Cherecheş, care a câştigat Primăria Baia Mare din arest, cu peste 70% din voturi.
Lucrările celei de-a şaptea ediţii a workshop-ului româno-american "Europa la răscruce: Perspective americane şi europene" vor continua vineri la SNSPA. La acest eveniment care a fost deschis joi de Remus Pricopie, rectorul SNSPA, va participa vineri, printre alţii, şi Marisa Mac Isaac, Rule of Law Officer, Ambasada SUA la Bucureşti, potrivit programului manifestării.
AGERPRES