Unul dintre acționarii PAID și poate cel mai puternic promotor al asigurărilor obligatorii este Astra Asigurări, companie controlată de omul de afaceri Dan Adamescu (foto). Acesta a fost reținut joi de procurori, fiind acuzat de două fapte de dare de mită, către doi judecători de la Tribunalul Bucureşti, secţia Civilă, pentru ca aceştia să îi dea soluţii favorabile în dosare de insolvenţă privind firmele sale.
Înainte ca procurorii să descindă la locuința omului de afaceri în mai, Autoritatea de Supraveghere Financiară pusese Astra sub administrare specială, printre motivele invocate la acea vreme fiind o serie de acțiuni care au afectat stabilitatea financiară a companiei, ca împrumuturi intragrup, daune fără acoperire sau contracte de reasigurare. Una dintre soluțiile de care s-a vorbit era o infuzie de capital.
Pe lista problemelor de la Astra ar putea să apară una nouă. În luna octombrie 2013, domnul D.P. din București s-a dus la o sucursală a companiei Astra pentru a încheia o nouă asigurare obligatorie (PAD). În urma izbucnirii scandalului legat de antedatarea unor polițe de către reprezentanții Omniasig , domnul D.P. a constatat că polița sa PAD nu era valabilă. Astfel, deși a cerut să i se încheie o poliță obligatorie, agentul i-a subscris o poliță facultativă, care acoperă și riscurile din PAD, respectiv cutremur și inundații. Polița apare ca fiind emisă în luna iunie a anului trecut, iar chitanța în octombrie (vezi facsimil), adică la cinci luni după intrarea în vigoare a noilor prevederi legale, care obligă companiile de asigurări ca atunci când încheie o poliță facultativă să verifice dacă pentru locuința respectivă există o poliță PAD. Dacă nu, trebuie să încheie mai întâi asigurarea obligatorie, și abia apoi pe cea facultativă.
Acest caz poate fi similar celui de la Omniasig. Aproximativ 300 de angajaţi ai societăţii din toată ţara au fost sau vor fi chemați la audieri, întrucât poliţiştii au date că au completat poliţele de asigurare care fac obiectul anchetei. Polițele au fost antedatate, astfel încât compania a putut subscrie prime în contul unor asigurări facultative, după data de la care legea obliga asigurătorii să încheie mai întâi o asigurare obligatorie. În această situație, păgubit este PAID, care nu a mai încasat tariful de primă. În piață s-a zvonit că aproximativ un milion de polițe subscrise de Omniasig au fost antedatate.
Afaceri întortocheate
De altfel, în rândul societăților de asigurări, antedatarea polițelor facultative este o practică ce se întâlnește destul de des, mai ales că reglementările nu sunt la fel de stricte ca acelea care se aplică în cazul polițelor facultative, ne-au explicat surse din piață. În cazul de față, clientul Astra a primit patru luni în plus la perioada asigurată. „Asigurătorului i-a convenit să ofere acest bonus, pentru că oricum clientul era asigurat pentru acele luni prin PAD și oricum nu s-a produs nicio daună în acel interval, deci compania care a emis polița a ieșit în avantaj. Singurul perdant este PAID, care nu a mai încasat banii de pe polița obligatorie, așa cum prevede legea“, explică sursa citată.
Numai că Astra, spre deosebire de Omniasig, este și acționar la PAID, fiind unul dintre promotorii asigurărilor facultative. Totodată, la finele primului trimestru al anului trecut, asigurătorul era liderul pieței asigurărilor de incendiu și calamități naturale, potrivit ultimelor date publicate de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare (UNSAR). Însă, asigurătorul este controlat de omul de afaceri Dan Adamescu, în vreme ce fiul său, Bogdan Alexander Adamescu, este președintele PAID.
Împărțirea riscului
Indiferent de zona în care locuiesc, proprietarii de locuințe din România trebuie să încheie o asigurare. Prin lege, tariful a fost stabilit la 10 euro pentru casele din chirpici și la 20 de euro, pentru cele din BCA sau cărămidă. Banii se duc în vistieria PAID. Până la finele lunii aprilie a acestui an, fuseseră vândute 1.162.716 polițe, din care cele mai multe, respectiv 233.452, în București.
Problema ridicată de criticii legii privind asigurarea obligatorie a locuinței este legată de faptul că locuitorii din zone ale țării în care nu se petrec seisme și nici nu au loc inundații plătesc aceeași primă ca și cei din județul Vrancea sau din Capitală, unde riscul de cutremure este ridicat. Totodată, cei care locuiesc în orașe, unde riscul de inundații este mic, trebuie să plătească aceeași sumă ca și cei care își construiesc locuința în albia unor râuri și sunt abonați la despăgubirile acordate de Guvern, dar nu își fac asigurare.
În legătură cu această situație, nici biroul de presă al Astra, nici reprezentanții administratorului special al companiei, KPMG, nu au transmis un punct de vedere până la închiderea ediției.
Totodată, reprezentanții ASF ne-au precizat că „în privința unor problematici care fac obiectul investigațiilor unor instituții ale statului, la fel ca și în privința controalelor noi sau în derulare desfășurate de ASF, Autoritatea își rezervă dreptul de a comunica public rezultatul verificărilor doar în momentul în care sunt finalizate și luate eventuale decizii“.