La pol opus se află Ucraina, unde un ucrainian trebuie să  scoată din buzunar de 13 ori salariul săptămânal pentru aceleași vicii, făcându-l unul dintre cele mai costisitoare locuri din lume. Alte țări cu prețuri foarte mari, raportat la salariul mediu, sunt Pakistan, Nepal și Burkina Faso.

De asemenea, băuturile, țigările și drogurile au fost mult mai scumpe în SUA anul trecut. Conform indicelui anual Bloomberg Global Vice Index, costul americanilor pentru vicii reprezintă aproximativ 54% din salariul săptămânal, cu peste 200 de dolari mai mult pentru stimulentul ales, comparativ cu anul 2016.

În termeni absoluți, costul săptămânal brut depășește 1.000 de dolari doar în trei țări: Japonia, Noua Zeelandă și Australia. Prin comparație, un cost mai mic de 100 de dolari se regăsește în 21 de țări tropicale, printre care Republica Dominicană, Ghana, Congo, Columbia, Africa de Sud, Guatemala, Kenya și Myanmar.

România se află pe locul 55, din 75 de țări analizate, în ceea ce priveşte accesibilitatea viciilor, un român fiind nevoit să scoată din buzunar pentru întreținerea viciilor aproape tot salariul mediu săptămânal.

 

Sursa foto: Bloomberg.com

Bloomberg Vice Index este un un indicator economic care verifică și compară ce procent din veniturile săptămânale a fost necesar pentru a menține un viciu săptămânal în mai mult de 100 de țări. Indicatorul compară prețurile unui coș de produse, respectiv tutun, alcool, amfetamină, cannabis, cocaină și opiu și analizează costul viciilor, utilizând prețurile din Statele Unite ca punct de referință global.

În mai mult de 75% din economiile urmărite, consumarea acestor tipuri de substanțe reprezintă mai mult de o treime din salariul mediu săptămânal. 

Datele Bloomberg Vice Index  sunt furnizate de ONU, Organizația Mondială a Sănătății, Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional.