„Deşi toate asociaţiile profesionale au solicitat Guvernului să realizeze o reformă profundă a sistemului de ajutoare sociale, din păcate se pare că nu există  niciun fel de voinţă politică în direcţia stimulării includerii persoanelor active în câmpul muncii printr-o restructurare din temelii a sistemului de asistenţă socială“, consideră producătorii de BCA.

Ei cer Guvernului să elaboreze şi să adopte un complex de măsuri care să îmbunătăţească piaţa forţei de muncă şi să contribuie la reducerea dezechilibrului existent între necesarul şi oferta de forţă de muncă calificată.

Revista Capital a oferit încă de anul trecut un exemplu elocvent al derapajelor create de sistemul de ajutoare sociale care funcţionează în România. Compania de construcţii CON-A a demarat un program de învăţământ profesional dual în 2014, de pe urma căruia a ieşit prima promoţie de absolvenţi în vara lui 2017. Rezultatele acestui demers, motivat de o criză acută de personal, a fost total neaşteptat pentru proprietarul firmei. Cei mai mulţi dintre elevii care au beneficiat de facilităţile acestui program au ales să intre în şomaj, iar alţii s-au reorientate către alte domenii.

„Ar trebui descurajat mecanismul de acordare a indemnizaţiei de şomaj imediat după absolvire, iar angajatul să fie stimulat să îşi caute activ un serviciu, prin acordarea unei prime de angajare sau alte stimulente de acest fel. La fel şi în cazul şomerilor indemnizaţi şi neindemnizaţi, aceştia trebuie stimulaţi spre ocupare, nu spre sprijin social“, spunea dezamăgit Mircea Vasile Bulboacă, proprietarul CON-A.

Adevărata criză în 3-5 ani

Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), estimează că peste doi ani va fi un deficit de sute de mii de muncitori în sectorul construcţiilor.

„Criza acum e mică, avem o criză de 50.000 – 60.000 de oameni, însă peste doi ani vom avea o criză de sute de mii de oameni”, a declarat recent preşedintele FPSC.

 

Potrivit acestuia, România se va confrunta cu un dezastru din cauza lipsei forţei de muncă în construcţii în următorii trei-cinci ani, când majoritatea licitaţiilor publice vor trebui reluate.

Deficitul de muncitori calificaţi în construcţii, estimat de patronate la circa 200.000 de angajaţi, a condus la o creştere a costurilor de construcţie cu 10-15% în ultimii doi ani, iar situaţia se agravează. Dezvoltatorii imobiliari încep să îşi pună problema de scădere a calităţii.

„În acest moment calitatea construcţiilor este o preocupare pentru noi şi mai puţin întârzierea proiectelor cauzate de lipsa muncitorilor calificaţi. E mult mai greu să lucrezi acum decât acum 3-4 ani“, spunea în toamna anului trecut Geo Mărgescu, directorul general al dezvoltatorului Forte Partners.