Chiar dacă autorităţile române şi-au asumat în faţa forurilor europene ca până în 2020 să reducă cu 20% consumul energetic al celor 8,5 milioane de locuinţe din România, din care majoritatea au o vechime mai mare de 30 de ani, peste 50% din piaţa de termoizolare este generată tot de casele unifamiliale nou-construite. Practic, în cei cinci ani de criză, de când funcţionează acest program, au fost reabilitate termic doar 10% din blocurile din România. Uniunea Europeană a emis anul trecut o atenţionare legată de ritmul lent în care sunt termoreabilitate locuinţele din România. Anul trecut, reabilitarea termică a blocurilor a generat numai 13,5% din totalul pieţei de termoizolare, potrivit datelor producătorului de materiale de construcţii Duraziv, pentru care acest program a adus circa 20% din veniturile de 17 mil. euro înregistrate anului trecut.
Daniel Guzu, proprietarul Duraziv, spune că în 2013 s-a resimţit o scădere importantă a numărului de şantiere pentru reabilitare termică, în contextul în care, cu un an mai devreme, fuseseră termoizolate doar 63 de blocuri la nivel naţional, dintr-un total de 1.153 propuse. Programul a trecut printr-un nou blocaj în 2013, când s-au realizat o serie de modificări cu privire la modul de finanţare al lucrărilor. „Mai multe autorităţi încearcă acum atragerea de fonduri europene pentru asigurarea sumelor necesare executării acestor lucrări, dar această abordare impune o implicare financiară a beneficiarilor. Autorităţile au redus în general cuantumul investiţiilor realizate anul trecut. Era oarecum de aşteptat să asistăm la o reducere a cheltuielilor statului şi la o mai mică implicare a acestuia în construcţii“, menţionează Daniel Guzu.
Firimiturile anilor trecuţi
Piaţa de tâmplărie termoizolantă şi-a bazat modestele creşteri din anii 2011-2012 în mare măsură pe reabilitările termice, însă numărul tot mai mic de şantiere a schimbat această tendinţă începând cu anul trecut.
„După ce s-a renunţat la sistemul prin care primăria plătea 100% din costuri şi s-a optat pentru programele europene, în care fiecare asociaţie de proprietari trebuie să îşi facă un dosar ce trebuie aprobat de fondul european, a apărut un oarecare blocaj. Acum, unele primării merg pe ideea că dacă se aprobă finanţarea europeană, susţin ele şi contribuţia de 20% a locatarilor. În cazul optimist, aprobarea acestor dosare durează luni de zile. Blocurile care sunt acum în proces de reabilitare sunt realizate pe fondurile rămase de anii trecuţi şi, sporadic, mai apar lucrări cu bani europeni“, descrie situaţia Valentin Petrescu, preşedintele Patronatului Producătorilor de Tâmplărie Termoizolantă.
Faptul că asigurarea unei finanţări din fonduri europene presupune şi implicarea financiară a beneficiarilor finali, obişnuiţi până acum ca reabilitarea să fie realizată gratuit, solicită eforturi susţinute de educare şi promovare a beneficiilor aduse de aceste lucrări, este de părere Daniel Guzu.
Potenţial de creştere
Chiar dacă ideal ar fi ca producătorii de adezivi, materiale izolatoare, tencuieli decorative şi termopane să nu depindă prea mult de acest program, în lipsa unor investiţii susţinute de partenerii privaţi, companiile îşi pun speranţa într-o intensificare a lucrărilor de reabilitare termică.
„Cele mai importante volume sunt şi trebuie să fie generate de construcţiile noi. Am observat anul trecut un interes mai mare din partea investitorilor privaţi în această direcţie. Sperăm ca 2014 să marcheze un reviriment pe segmentul rezidenţial. Estimăm că, în 2014, activitatea de reabilitare termică se va intensifica. Sunt şanse foarte mari să asistăm la o creştere comparativ cu anul precedent. Acest domeniu merită o atenţie deosebită“, susţine proprietarul Duraziv.
Specialiştii producătorului de BCA Xella România estimează că, până în 2015, vânzările de materiale termoizolante ar trebui să ajungă la un volum de 5,6 milioane de metri cubi, de la nivelul de circa 4,5 milioane de metri cubi, cât este în prezent. Pentru termoizolarea faţadelor, care reprezintă 40% din totalul pieţei, se consumă anual 1,72 milioane de metri cubi de materiale.
Românii plătesc facturi aproape duble din cauza faptului că locuiesc în imobile neperformante din punct de vedere energetic
Daniel Guzu, proprietarul Duraziv