Aparatele de aer condiţionat ar urma să amelioreze calitatea vieţii a peste trei miliarde de persoane care trăiesc în zone tropicale şi subtropicale, precum India, Bangladesh, Brazilia, China, Indonezia, Mexic, Nigeria, Pakistan şi Filipine. Însă, pentru a răspunde la această cerere de confort sporit, producţia de electricitate şi reţelele de distribuţie vor trebui extinse în mod considerabil, ceea ce reprezintă 'o provocare imensă', susţin autorii acestui studiu publicat luni în jurnalul Academiei Naţionale de Ştiinţe din SUA (NAS).

Având în vedere că o mare parte din energia electrică a lumii este produsă de centrale care funcţionează pe bază de cărbune, o cerere mare pentru aparatele de aer condiţionat va duce la creşterea cu miliarde de tone a emisiilor de dioxid de carbon în atmosferă.

'Pe baza ipotezelor referitoare la creşterea veniturilor în aceste ţări, modelul nostru arată că proporţia gospodăriilor cu aparate de aer condiţionat din aceste ţări va urca de la 13%, în prezent, la peste 70% la sfârşitul secolului', susţine profesorul Lucas Davis de la Universitatea Berkeley, principalul autor al studiului.

Comparativ, aproape 90% din locuinţele din SUA sunt dotate cu aparate de aer condiţionat.

Pentru a satisface această cerere de aparate de aer condiţionat 'vor fi necesare modificări importante care presupun o creştere cu peste trei miliarde de dolari pe an a cheltuielilor cu electricitatea, ceea ce va antrena o majorare anuală a emisiilor de CO2 cu peste 23 de miliarde de tone', precizează Lucas Davis.

Studiul arată că, în ultimii ani, vânzările de aparate de aer condiţionat au început să crească puternic în China, unde, în 2013, s-au vândut 64 de milioane de astfel de aparate, de opt ori mai multe decât în SUA în acelaşi an.

De asemenea, India are o populaţie de patru ori mai mare decât cea a SUA şi numărul zilelor cu temperaturi de cel puţin 32 de grade Celsius este de trei ori mai mare, ceea ce înseamnă că este posibil ca necesarul de aparate de aer condiţionat în această ţară să fie de 12 ori mai mare decât în State.

AGERPRES