UPDATE 13:51: Dezinformare. "Ciobanii au venit să protesteze la București împotriva modificării Legii vânătorii şi a protecţiei,  ei cred că li s-a introdus următorul paragraf, potrivit Rezistenţa Urbană: permiterea însoţirii turmelor şi cirezilor de către câini însoţitori al căror număr este mai mare de 3 în zona de munte, de 2 în zona de deal şi de 1 la câmpie. În acest număr se includ şi câinii care asigură paza stânei; " Conform sursei citate, în realitte, acel paragraf a fost mereu în lege, încă din 2006, doar că nu se aplica. Rezistenţa Urbană susţine că "este bine să se ia atitudine împotriva unor prevederi mult prea favorabile vânătorilor, cu menţiunea că limitarea numărului de câini este favorabilă şi montaniarzilor şi bicicliştilor care merg pe munte". 

 

Câteva mii de ciobani au rupt cordonul de jandarmi, au trecut de gardul parlamentului și au intrat în curte. Jandarmii au dat cu gaz lacrimogen. E o hărmălaie asurzitoare – clopote, trompete, sirene de poliție, "hoții, hoții, hoții."

Posted by Matei M. Bărbulescu on Tuesday, December 15, 2015

UPDATE 13.00: Oierii care protestează în faţa Parlamentului au ieşit din dispozitivul amplasat în Parcul Izvor şi au pornit pe carosabil în jurul Parlamentului

Protestul oierilor era programat să înceapă la ora 12,30 şi să se încheie la ora 17,00, dar la ora 12,00 aceştia au ieşit din dispozitivul amplasat de jandarmi în Parcul Izvor şi au pornit pe carosabil înspre Piaţa Constituţiei. O delegaţie a oierilor urma să aibă o întâlnire cu membrii Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor.

Preşedintele Asociaţiei Ţara Loviştei din Vâlcea, Constanţa Ştefan, susţine că ieşirea oierilor din dispozitiv a fost o provocare pentru a împiedica desfăşurarea în condiţii normale a protestului, precizând că până în acel moment aceştia erau calmi.

Potrivit presedintelui Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine, Marcel Andrei, la protest sunt aşteptaţi în jur de 6.000 de fermieri care vor abrogarea Legii Vânătorii.

Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură, Alimentaţie, Tutun, Domenii şi Servicii Conexe – Agrostar consideră că aceste prevederi încalcă grav dreptul la proprietate.

“Legea 407/2006 a suferit, în decursul timpului, nenumărate modificări, dar odată cu modificările aduse în anul 2015 apare o noutate şi anume aceea că 'pe terenul proprietate crescătorul de animale nu mai poate păşuna'. Concret, articolul 23 din Legea 149/2015 dispune: ' (1) În scopul gestionării durabile a faunei cinegetice, se interzic: … c) păşunatul animalelor domestice în terenul agricol între 6 decembrie şi 24 aprilie”, a declarat recent secretarul general al Agrostar, Horaţiu Raicu.

Potrivit acestuia, legiuitorul nu face altceva decât să încalce dreptul de proprietate statuat de art. 44 din Constituţia României respectiv agricultorilor care cresc animale 'li se suspendă dreptul de proprietate'.

Pe de altă parte, Agrostar precizează că legiuitorul s-a îngrijit de numărul de câini care pot păzi turma, limitând numărul acestora.

"Este total anormal ca într-un an în care agricultura a fost lovită crunt de secetă, pentru care nici până în acest moment nu s-au acordat despăgubiri, să promovăm un astfel de act normativ, care nu face altceva decât să mai pună o povară în plus pe umerii agricultorilor şi aşa decapitalizaţi. În loc să facem politici agricole durabile, venim cu tot felul de acte normative în măsură să pună piedici", precizează reprezentanţii Agrostar.

Protestele crescătorilor de animale – membrii Agrostar – sunt susţinute şi de Federaţia Naţională PRO AGRO, care condamnă modificările "nedrepte" aduse Legii Vânătorii nr. 407/2006. Până în prezent, 4.000 de oieri au anunţat că vor participa la proteste.

La începutul lunii martie, Coaliţia Natura2000 i-a cerut preşedintelui Iohannis să trimită la Parlament pentru revizuire proiectul pentru modificarea Legii vânătorii, adoptat în 25 februarie şi trimis spre promulgare, motivând că acesta aduce prejudicii grave dreptului de proprietate şi încalcă acte normative ce corespund cerinţelor UE, scrie Mediafax.

Federaţia de ONG-uri îi scria preşedintelui Klaus Iohannis că, în forma sa actuală, proiectul de modificare a Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006 conţine prevederi care încalcă dreptul constituţional la proprietate si legislaţia naţională care transpune directive europene obligatorii pentru Romania ca stat membru UE.

Propunerea legislativă, iniţiată de parlamentarii Florin Iordache, Ion Mocioalcă, Florin Pâslaru, Angel Tîlvăr, Petru Gabriel Vlase, Aurel Vlădoiu, Ioan Chelaru, Ion Rotaru (PSD), Kelemen Atilla-Béla-László (UDMR), Bogdan Ciucă (PC), a fost adoptată de Camera Deputaţilor în 25 februarie, cu 303 voturi "pentru", 11 "împotrivă" şi 16 abţineri.

Proiectul de modificarea şi completare a Legii nr.407/2006 – Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic fusese respins de Senat în septembrie 2013.