"Este posibil ca petrolul să ajungă la 20 de dolari barilul în 2016? Da, este. Petrolul poate ajunge la 20 de dolari în acest an, dar dacă va ajunge acolo, va fi ceva temporar, pentru că la aceste preţuri producţia va fi neprofitabilă şi va înceta", a declarat Dr. Behravesh într-un interviu acordat Business Insider în concordanţă cu Forumul Economic Mondial de la Davos.
Arabia Saudită este, fără îndoială, de vină pentru că îşi răneşte propria economie, pentru că este un "producător de sprijin", ceea ce înseamnă că produce atât de mult petrol încat poata schimba prețurile în funcție de cât de mult ţiţei elibereaza pe piaţă.
Întreaga economie a Arabiei Saudite este grav lovită.
Țara a raportat că deficitul bugetar – suma în care cheltuielile depăşesc veniturile – pentru anul 2015 a ajuns la 98 miliarde de dolari. Cheltuie mai mult decât poate duce, iar acest lucru se întâmplă în mare parte din cauza preţurilor scăzute ale petrolului.
Deci, Arabia Saudita are puterea de a stimula economia, cu o simplă schimbare de politică.
Dr. Behravesh a subliniat că durerea resimţită prin păstrarea preţurilor petrolului scăzute nu va opri ţara să taie sursele de aprovizionare în orice moment, în curând.
"Saudiţii sunt dispuşi să joace jocul pe termen lung. "În timp ce bugetul lor este sub presiune, ei mai au încă rezerve valutare ample, care le permit jonglerii cel puţin un an sau eventual doi", a spus dr. Behravesh.
"Câştigătorii sunt consumatorii de petrol din lumea dezvoltată și, de asemenea, în curs de dezvoltare din lume, cum ar fi de exemplu India. Perdanții sunt producători de petrol cu costuri mari, cum sunt Rusia și Venezuela."
2.500 de oameni din peste 100 de țări se află la Davos pentru reuniunea Forumului Economic Mondial. Încetinirea Chinei este, de asemenea, analizată de delegați, în condiţiile în care reprezintă un risc economic cheie.
Dr. Behravesh spune că atât timp cât încetinirea este "cunoscută" de ceva timp – balonul imens nu este pe cale să scufunde economiile occidentale. "Economia Chinei a încetinit si datoria sa uriaşă şi marea sa capacitate industrială sunt probleme bine cunoscute", a spus el.
„Motivele reale ale problemelor financiare recente din China sunt legate de spargerea bulei pieţei de valori şi de răspunsul haotic al guvernului faţă de cele întâmplate, dar şi de presiunea intensă pe piaţa monetară. Acest lucru a speriat pieţele internaţionale şi subminează încrederea în factorii de decizie politică din China.”
"Expunerea ţărilor dezvoltate la China este destul de mică. Legăturile financiare sunt slabe, iar SUA și UE nu exportă prea mult în China. Presupunând că China este capabilă să-şi stabilizeze piețele financiare, atunci piețele globale va deveni mai calme."
Deci, care sunt alte riscuri cheie pentru acest an? Dr. Behravesh arată cu degetul: "tensiunile în creștere între Iran și Arabia Saudită."
"În cazul în care acest conflict escaladează, atunci impactul asupra piețelor petrolului ar putea fi foarte problematic."