“Preconizăm că marjele din activitatea de energie electrică vor continua să se deterioreze, conducând la un rezultat negativ al acestei activităţi în 2014; încercăm să diminuăm această tendinţă prin consolidarea poziţiei centralei Brazi pe pieţele de echilibrare şi de servicii tehnologice de sistem, prin valorificarea flexibilităţii centralei”, se arată în raport.

Consumul estimat de gaze naturale al României a scăzut cu 9% în primul trimestru al acestui an, iar cel de electricitate, cu 3%, în principal din cauza diminuării cererii din partea sectorului industrial, au mai spus cei de la Petrom.

“Pe piaţă locală a gazelor şi energiei electrice anticipăm o cerere scăzută în continuare. Creşterile de preţ pentru gazele din producţia internă, programate pentru ianuarie şi aprilie, au fost implementate conform planului. Deşi încă două măriri sunt prevăzute în calendarul de liberalizare a preţului la gaze pentru lunile iulie şi octombrie 2014, autorităţile iau în considerare o potenţială devansare a termenului pentru dereglementarea preţurilor aferente sectorului non-casnic şi stabilirea de cote obligatorii de gaze spre a fi vândute pe platformele centralizate”, se precizează în raport.

Pe piaţa de electricitate, oficialii Petrom estimează că preţurile vor fi influenţate negativ atât de dinamica ofertei, ca urmare a punerii în exploatare a unor capacităţi suplimentare din surse regenerabile, cât şi de cererea redusă, care reflectă parţial iniţiativele de eficientizare energetică.

De asemenea, marjele de rafinare şi volumele din marketing vor continua să rămână sub presiune, ca urmare a cotaţiilor internaţionale ridicate la ţiţei şi produse, precum şi ca efect al slabei revigorări economice din regiunea în care compania îşi desfăşoară activitatea.

“Creşterile accizelor din ianuarie şi aprilie 2014 vor exercita o presiune suplimentară asupra volumelor vânzărilor din marketing în România. În ceea ce priveşte mediul fiscal şi de reglementare, anticipăm discuţii cu privire la implementarea calendarului de liberalizare a gazelor şi măsurile de impozitare extraordinară introduse la începutul anului 2013, care se vor aplica până la sfârşitul anului 2014, cu impact asupra rezultatelor noastre financiare. Mai mult decât atât, vom continua discuţiile cu autorităţile române pentru a obţine un cadru fiscal şi de reglementare stabil pe termen lung şi favorabil investiţiilor”, mai spun reprezentanţii Petrom.

Având în vedere ciclul lung al investiţiilor în sectorul de ţiţei şi gaze, recentele modificări ale regimului fiscal au un efect direct asupra activităţilor Petrom, se mai arată în raport.

“Acestea afectează atât oferta, cât şi cererea de piaţă şi au impact asupra rezultatelor financiare şi performanţei operaţionale ale companiei. Impozitul de 1,5%, aplicat la valoarea brută a construcţiilor, introdus în ianuarie 2014, are un impact negativ direct asupra costurilor de operare în toate segmentele de activitate ale companiei, în special în E&P (explorare şi producţie – n.r.), şi afectează rentabilitatea unora dintre proiectele noastre de investiţii”, conform raportului financiar.

În document se mai arată că Petrom a alocat un buget de investiţii de peste 1,3 miliarde de euro pentru 2014, din care aproximativ 85% va fi dedicat proiectelor din explorare şi producţie (forarea sondelor de dezvoltare, proiectele de redezvoltare a zăcămintelor, activităţi de reparaţii capitale/operaţiuni de adâncime, proiectul Neptun Deep).

OMV, una dintre cele mai mari companii industriale publice din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom.

Statul român prin Ministerul Economiei deţine 20,63% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea – 18,99% şi alţi acţionari 9,35%

Agerpres