"La această evoluție pozitivă au contribuit atât segmentul asigurărilor generale, cât și cel al asigurărilor de viață. A avut loc o îmbunătățire a gradului de acoperire a rezervelor tehnice cu active admise, creșterea calității activelor și un nivel mai ridicat de cedare în reasigurare. Numărul mediu de zile de soluționare a daunelor s-a redus", informează un comunicat al ASF.
Conform datelor oficiale, piaţa asigurărilor a scăzut nouă ani consecutivi până în 2014 inclusiv (când s-a înregistrat un minus de 0,34%), 2015 punând capăt acestei lungi perioade de declin.
Piaţa de capital
Piața de capital din România a fost caracterizată pe parcursul anului 2015 de un regim moderat de volatilitate, capitalizarea bursieră totală consemnând o creştere de 9%, în vreme ce indicele principal al bursei a scăzut cu circa 1%.
Valoarea tranzacțiilor cu titluri de stat a fost de 2,4 ori mai mare, iar tranzacțiile cu produse structurate au înregistrat o creștere de 77%, însă s-a consemnat o scădere a valorii tranzacțiilor cu acțiuni pe segmentul principal al pieței. Activele administrate de FDI locale au sporit cu 14,7% până la nivelul de 21 miliarde de lei, în vreme ce activele cumulate ale tuturor OPC au depășit 41 miliarde de lei (+4,67%).
Piaţa pensiilor private
Valoarea activelor totale aflate în administrare la nivelul întregului sistem de pensii private a crescut constant în anul 2015, ajungând la 25,94 miliarde de lei (+28,62% faţă de anul precedent). Ponderea pensiilor private în Produsul Intern Brut a fost, la sfârşitul anului trecut, de 3,70% comparativ cu 3,03% în decembrie 2014, potrivit ASF.
La sfârşitul lunii decembrie a anului trecut, erau înregistraţi, în sistemul pensiilor administrate privat, 6,56 milioane de participanți, ceea ce înseamnă un avans anual de 4,18%. Contribuțiile virate în Pilonul II au crescut cu 27% ca urmare a creșterii cotei de contribuție la 5%.
Citiţi şi:
Asigurări nesigure. De ce ar mai veni investitorii într-o piaţă care pierde de 8 ani?