În luna octombrie a anului trecut preşedintele Poloniei a blocat în mod surprinzător ratificarea amendamentului de la Doha, care extinde Protocolul de la Kyoto până în 2020, susţinând că este nevoie de mai mult timp pentru a analiza impactul acestui acord asupra economiei poloneze. Uniunea Europeană are nevoie de sprijinul tuturor statelor membre pentru a ratifica amendamentului de la Doha. 

Polonia se bazează pe cărbune pentru aproximativ 90% din producţia sa de electricitate. Cele mai vechi şi mai ineficiente termocentrale vor trebui închise potrivit prevederilor UE destinate reducerii emisiilor poluante. Pentru a evita apariţia de întreruperi în aprovizionarea cu energie, Guvernul polonez a accelerat eforturile pentru a construi noi termocentrale, susţinând că noile tehnologii vor reduce emisiile. Însă utilizarea în continuare a cărbunelui, care potrivit Guvernului de la Varşovia va rămâne principala sursă de energie a Poloniei pentru mai mulţi ani, este costisitoare din cauza creşterii preţului certificatelor de poluare şi a reticenţei băncilor de a finanţa noi proiecte în domeniul cărbunelui. 

"În cadrul negocierilor cu Comisia Europeană, Polonia vrea să facă ratificarea amendamentului de la Doha dependentă de garantarea finanţării de noi investiţii în energie pe bază de cărbune", se arată într-un comunicat al premierului polonez. "Construcţia de noi termocentrale necesită garanţii cu privire la profitabilitatea investiţiei, care este afectată de cumpărare de certificate de poluare, probabil la preţuri mari. De aceea, politica Poloniei este să garanteze certificate de poluare gratuite pentru sectorul energetic", adaugă documentul. 

Protocolul de la Kyoto, semnat în 1997, obligă aproximativ 40 de state dezvoltate să îşi reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu aproximativ 5% în perioada 2008-2012 comparativ cu nivelul din 1990. Doar câteva state din UE, inclusiv Italia şi Ungaria, au finalizat ratificarea amendamentului de la Doha. Ţinta UE pentru 2020 este reducerea emisiilor cu cel puţin 20% comparativ cu nivelul din 1990. 

Comisia Europeană a propus în luna iunie o procedură pentru ratificare şi a solicitat statelor membre să semneze cât mai rapid posibil. Procedurile de ratificare diferă în rândul statelor membre, în unele ţări fiind nevoie de aprobarea parlamentului. Eforturile Comisiei de a asigura o ratificare rapidă riscă să fie afectate de dezbaterea privind modul cum trebuie împărţită povara reducerii emisiilor între statele membre. 

AGERPRES