În urma discuţiilor cu echipa tehnică a FMI şi a Comisiei Europene, guvernul a obţinut includerea în deficitul bugetar de anul viitor a cheltuielilor suplimentare de cofinanţare a fondurilor europene, reprezentând 0,4% din PIB.
Astfel, deficitul pentru 2015 va fi de 1,83% faţă de nivelul de 1,4% din PIB agreat prin tratatul fiscal. În schimb, echipa negociatorilor Comisiei Europene nu a fost de acord cu includerea în deficit a cheltuielilor suplimentare pentru apărare de 0,3% din PIB pe care România s-a angajat să le facă anul viitor, în calitatea de membru NATO.
Reprezentanţii Comisiei Europene au spus, potrivit premierului Ponta, că nu au mandat să aprobe majorarea deficitului pentru cheltuieli de apărare. "Decizia de a acorda derogare se poate lua în Consiliul European, iar preşedintele în funcţie, Traian Băsescu, va reveni cu această solicitare la Consiliul din 17-18 decembrie sau, dacă nu, preşedintele ales, va solicita la următorul Consiliu European. Suntem la graniţa unui conflict cu Ucraina şi cu alte conflicte îngheţate, trebuie să creştem cheltuielile de apărare", a declarat prim ministrul Ponta.
Potrivit acestuia, în 2015, nu va creşte nicio taxă şi niciun impozit. El a declarat că taxa pe construcţii speciale va scădea de la 1,5% la 1%, aşa cum a fost modificată de Camera Deputaţilor când a dezbătut ordonanţa de urgenţă de modificare a Codului fiscal dată de guvern anul trecut prin care a fost introdusă taxa pe stâlp.
La capitolul cheltuieli, Ponta a spus că vor fi majorate pensiile cu 5% şi vor fi plătite în avans, în 2015, drepturile salariale obţinute prin titluri judecătoreşti care ar fi urmat să fie achitate în 2016.