"În ceea ce mă privește, cred că România a făcut suficient pentru alianța NATO și pentru relația bilaterală bazată pe Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI cu Statele Unite, găzduind scutul antirachetă de la Deveselu. Nu cred că teritoriul României trebuie să devină un teritoriu pe care să fie și un arsenal nuclear. Este suficient că avem rachetele scutului antirachetă. Nu cred în primul rând că acest lucru ar spori relevanța noastră din punct de vedere al importanței în interiorul NATO, atâta timp cât relevanța ne este garantată de existența scutului antirachetă", a declarat Traian Băsescu, răspunzând unei întrebări pe această temă.

Fostul șef al statului a ținut să adauge că, în opinia sa, SUA și Turcia vor găsi formula să mențină la Incirlik facilitățile nucleare și că Turcia nu va ajunge "să se îmbrățișeze cu Rusia" întrucât interesele sale sunt "legate ombilical de Occident".

"Nu cred că Statele Unite și Turcia nu vor găsi formula să mențină la Incirlik facilitățile nucleare care există în momentul de față, cum nu cred că Turcia va ajunge să se îmbrățișeze cu Rusia. Este doar o manevră tactică, după părerea mea al lui Erdogan. Într-un moment în care toată lumea îi cerea să respecte drepturile omului s-a dus și el în brațele unuia care nu îi cerea așa ceva. Putin e mai generos cu aceste exigențe. Însă interesele Turciei sunt ombilical legate de Occident. Turcia nu s-a dezvoltat cu bani din Federația Rusă și dezvoltarea Turciei atât militar, prin transfer de tehnologie americană, cât și economică s-a făcut în relație cu Occidentul. Ca atare, cred că este doar o supărare de moment. O enervare a președintelui Erdogan, care o să-i treacă și când va realiza cel mai bine care sunt plusurile și minusurile va constata că relația cu Occidentul rămâne soluția temeinică pentru un popor de 80 de milioane, o țară de 75 la 85 de milioane de locuitori", a opinat Traian Băsescu.

El a susținut că nu crede într-o "îmbrățișare definitivă între Ankara și Moscova" întrucât abordările lui Vladimir Putin și Recep Erdogan legate de războiul din Siria sunt diferite, dar și pentru că securitatea Turciei este garantată de alianțele occidentale.

"Priviți la Siria. Președintele Erdogan a fost din minutul unu un susținător al dărâmării președintelui Bassar Al Assad, președintele Siriei. Vladimir Putin este un susținător al lui Bassar al Assad. Vladimir Putin susține armata regulată siriană. Erdogan susține opoziția înarmată. Federația Rusă, ca de altfel și Occidentul sprijină grupările kurde care luptă împotriva Statului Islamic în Siria. Ankara, Erdogan este într-un război pe viață și pe moarte cu kurzii. Deci, diferențele de abordare, v-am dat numai aceste exemple, dar mergând pe frontierele Turciei veți constata focare și focare de conflicte. V-am dat doar exemplul Siriei, unde punctele de vedere între Moscova și Ankara sunt total diferite. Deci nu au cum să ajungă la o înțelegere temeinică în detrimentul înțelegerii cu țările occidentale. Mai mult decât atât, securitatea Turciei, oricât este Turcia de putere regională, este garantată tot de alianțele occidentale. În concluzie: nu cred că se va merge atât de departe încât Statele Unite să-și retragă cele 90 de focoase nucleare pe care le au în baza de la Incirlik", a conchis fostul președinte al țării.

Traian Băsescu a participat marți la lucrările Universității de Vară a românilor de pretutindeni de la Izvoru Mureșului.

AGERPRES