vizitat România unul din cei mai controversați lideri internaționali ai ultimilor ani, președintele turc Tayyip Recep Erdogan. Liderul de la Ankara și-a încheiat șederea la București înainte de vreme din cauza unor evenimente dramatice interne: o luare de ostatici urmată de o intruziune în sediul partidului de guvernământ, la Istanbul, unde a avut loc în această seară un nou incident violent la sediul central al poliției. Ce a apucat să discute Tayyip Erdogan cu omologul său român Klaus Iohannis, aflăm din relatarea Sabinei Fati.
Într-un context dificil la Marea Neagră, președinții român și turc au reușit performanța să nu facă nicio referință la Rusia. Nici un cuvânt despre Crimeea nu a fost spus la conferința de presă comună a lui Klaus Iohannis și Recep Tayyip Erdogan, iar subiectul a fost ignorat, ca și cum nu ar fi vorba despre o problemă comună aflată în apropierea granițelor României și Turciei.
E posibil ca președintele Erogan să fi dorit să evite cu orice preț acest subiect, dat fiind avântul relațiilor ruso-turce din ultima perioadă și soluția găsită la Moscova de a transforma gazoductul South-Stream, care ar fi trebuit să ducă gaz spre Europa, ocolid Ucraina, în conducta Turkish Stream. În jur de 60 la sută din gazul folosit în Turcia este adus din Rusia, industria țării fiind dependentă de importurile energetice din această țară. România, în schimb, ar fi avut interesul ca de la întâlnirea Iohannis-Erdogan să rezulte că Parteneriatul strategic dintre cele două țări funcționează, atât din punct de vedere al securității, cât și prin punerea în aplicare a unor proiecte comune mai vechi. Este cazul cablului submarin prin care România ar fi vrut să exporte energie electrică în Turcia. Exista un studiu de fezabilitate făcut acum câțiva ani, iar cele două părți urmau să găsească soluția finanțării.