,Spre deosebire de alte ţări, când la anumite sărbători preţurile scad, Republica Moldova are un specific neobişnuit. Preţurile urcă cu până la 30%, în funcţie de locul din care se cumpără un produs. Hotelurile de două stele au preţuri începând cu 30 euro pe noapte, dar la trei stele ajung la circa 60 de euro, ceea ce este mult ţinând cont că vrem să avem un produs turistic competitiv, comparativ cu ţări precum: România, Bulgaria sau Grecia. Preţurile la vinării, însă, nu cresc', a declarat, pentru AGERPRES, Gabriel Mărgineanu, preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei Turismului din Republica Moldova.
La cea de-a X-a ediţie a Zilei Naţionale a Vinului de la Chişinău, organizată în perioada 3-4 octombrie, multe vinării au organizat transfer gratuit de la aeroport şi au acordat preţuri speciale între anumite intervale orare unor categorii de persoane, respectiv o zi gratuită la o excursie de două zile.
,,Ne adaptăm încet, încet, dar cu paşi modeşti. Printre cei fideli evenimentului nostru se regăsesc, anual, turişti din Japonia, China, Germania, Franţa, Italia, Suedia, Norvegia, dar sunt câţiva şi din Spania şi Portugalia. Statul se străduieşte să concentreze şi evenimente de ordin cultural şi sportiv care să contribuie la o mai bună cunoaştere a ceea ce avem frumos de oferit', subliniază Mărgineanu.
Conform reprezentanţilor industriei de profil din Republica Moldova, cele mai căutate sunt hotelurile de 3 stele, iar cei mai mulţi investitori în industria hotelieră din această ţară sunt din Turcia.
La ediţia din acest an Zilei Naţionale a Vinului sunt aşteptaţi peste 15.000 de turişti care să achiziţioneze excursii la vinăriile de renume din Republica Moldova, pentru minimum trei zile.
,,Încercăm să diversificăm mărcile de vin oferite, de la digestive, până la aperitive. Oferim vin de calitate, îmbuteliat în sticle, vin de origine protejată. Cele patru zone viticole de renume ale Republicii Moldova sunt: Bălţi, Codru, Ştefan Vodă şi Valul lui Traian. În prezent, 65% din producţie sunt vinurile albe', a afirmat Mihai Druţă, preşedintele Asociaţiei Somelierilor din Republica Moldova.
Oamenii locului spun, de altfel, că vinul alb est ,,vin de dus la preot', ceea ce s-ar traduce printr-o calitate superioară a acestor soiuri.
SURSA: Agerpres