Suedezii au început lucrările la sfârşitul anului trecut şi au anunţat că vor investi 38 mil. euro în prima etapă. Prima clădire va avea 11 etaje supraterane şi două subterane, care vor dispune de o suprafaţă comercială de 22.000 mp. În total, Campus 6 va fi format din patru clădiri de 81.000 mp şi 1.100 de locuri de parcare. Prima etapă va fi livrată pe piaţă în trimestrul trei al anului viitor. Pista va fi disponibilă pe clădirile doi şi trei, care vor fi unite.
Pe lângă amenajarea pistei de alergare, complexul va fi dotat cu un sistem performant de aerisire, cu sisteme de monitorizare şi control a calităţii apei şi va dispuune de spaţiu deschis, menit să încurajeze interacţiunea atât pentru ocupanţi, cât şi pentru comunitate. Noile dotări fac parte din dorinţa Skanska de a obţine certificarea Well Building Standard pentru complexul din România.
Pentru a obţine certificarea, Skanska trebuie să înscrie documentaţia clădirii, să treacă de testări şi de o evaluare finală realizată de Green Business Certification Inc., organizația de certificare ce evaluează dacă standardele de calitate sunt atinse în zone cum ar fi calitatea aerului sau a apei. Evaluarea se repetă odată la trei ani pentru menținerea certificării.
„Unul din obiectivele principale ale Skanska este de a crea spaţii de lucru inovatoare, pregătite pentru viitor, iar unul din elementele cheie ale acestei misiuni este omul. Putem avea cele mai îndrăzneţe linii de design şi cea mai nouă tehnologie, dar principala funcţie a unei clădiri este să ofere valoare vieţii de zi cu zi a celor pe care îi găzduieşte. De aceea, pentru Campus 6 am dezvoltat conceptul pornind de la lucrurile esenţiale – cum ar fi aerul, lumina, spaţiul sau comunitatea”, a declarat Aurelia Luca, Country Director Skanska Property România.
Acustica îmbunătăţită a spaţiului din birouri poate îmbunătăţi memoria cu 66%, calitatea superioară a aerului poate reduce cu 35% perioadele de concediu medical în rândul angajaţilor, în timp ce accesul la lumina naturală, la vegetaţie şi la imagini plăcute pot adăuga cu până la 46 de minute mai mult somn în timpul nopţii, arată rapoartele realizate de compania de consultanţă imobiliară JLL în SUA.
Proiectul Campus 6 se ridică pe un teren de 2,1 hectare cumpărat în 2015 de la omul de afaceri Ion Rădulea. Lotul, parte din fosta platformă industrială Pumac, a costat circa 13 mil. euro. Întregul lot Pumac deţinut în co-proprietate de Ion Rădulea şi Alain şi Alexis Bronte are o suprafaţă de 7 hectare. Reprezentanţii Skanska au anunţat în trecut că se concentrează pe dezvoltarea lotului achiziţionat, iar pe viitor ar putea analiza posibilitatea preluării restului de teren.
Skanska şi Vastint, divizia imobiliară a grupului suedez Inter IKEA, sunt printre singurii investirori care îşi cheltuie proprii bani în imobiliare, fără a fi nevoiţi să apeleze la bănci.