„Concret, pe lângă posibilitatea schimbului de terenuri, PMB analizează în acest moment şi varianta achiziţionării terenului în suprafaţa de 2.914 mp din strada Gârleanu. Menţionăm că Municipalitatea ia în calcul şi această soluţie în condiţiile în care, dacă s-ar opta pentru schimbul de terenuri, Municipalitatea ar trebui să ofere la schimb un teren cu aproximativ 400 mp mai mare decât cel deţinut de proprietar în Parcul Gârleanu. Mai exact, potrivit rapoartelor de evaluare întocmite de experţi atestaţi ANEVAR, proprietarul ar urma să primească la schimb un teren în suprafaţa de 3.324 mp, situat în str. Vulcan Judeţul”, a informat Primăria Municipiului Bucureşti, prin intermediul unui comunicat.
La rândul său, primarul general, Gabriela Firea, a anunţat că unul dintre obiectivele mandatului său este acela de a păstra spaţiile verzi şi locurile de joacă în administrarea Municipalităţii şi în beneficiul bucureştenilor.
„Având în vedere că până în anul 2013 vechile administraţii ale Bucureştiului au retrocedat, fie pe cale administrativă, fie prin hotărâri ale instanţei, nu mai puţin de 36 ha de teren în parcuri, este absolut necesar ca de acum înainte Municipiul Bucureşti să păstreze şi să valorifice fiecare metru pătrat de spaţiu verde. Din acest motiv, şi cu scopul de a păstra parcul Emil Gârleanu în proprietatea Municipiului Bucureşti, în perioada următoare vom identifica soluţia cea mai avantajoasă pentru bucureşteni”, a afirmat edilul general.
PMB a reamintit că, la solicitarea primarului general, la nivelul Primăriei Municipiului Bucureşti s-a constituit un grup de lucru care să identifice soluţiile legale pentru a putea recupera parcurile, spaţiile verzi sau terenurile pe care sunt amenajate locuri de joacă şi care au fost retrocedate în ultimii 16 ani.
Din datele deţinute de municipalitate, suprafaţa totală restituită în natură, care reprezenta spaţiu verde din parcuri în Municipiul Bucureşti, este de aproximativ 361.109 mp.
Terenul în suprafaţă de 2.914 mp, situat în str. Emil Gârleanu nr. 5 din sectorul 3, a fost restituit în natură fostului proprietar prin dispoziţia primarului general în 9 iunie 2009, a menţionat PMB. Pe acest teren, Primăria sectorului 3 a amenajat spaţii verzi şi spaţii de joacă pentru copii, fără respectarea legislaţiei în vigoare şi fără a ţine cont că acel teren era notificat.
Conform Direcţiei de Urbanism din cadrul PMB, terenul respectiv este inclus într-o zonă amenajată ca spaţiu verde, cu locuri de joacă, inventariat în Registrul Spaţiilor Verzi, a mai precizat sursa citată.
AGERPRES