Până în prezent, aproximativ 53% dintre primăriile care au încheiat contracte de finanțare cu oficiile de cadastru și publicitate imobiliară au trecut la etapa următoare și au semnat contracte cu persoane fizice sau juridice autorizate să execute lucrări de cadastru.
Pe lângă beneficiul adus de gratuitatea acestor lucrări, proprietarii imobilelor cadastrate pot obţine gratuit şi actele de moştenitor dacă se află într-o situaţie de succesiune.
Persoanele care îşi pot face succesiunea gratuit sunt cele care au proprietăţi în localităţile în care s-a finalizat procesul de cadastrare derulat prin Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF). În acest moment s-au cadastrat integral peste 260.000 de imobile amplasate în 27 de localităţi (vezi harta mai jos). Acestora li se adaugă peste 164.000 de terenuri agricole, în care cadastrarea a fost finalizată parţial.
Trebuie menţionat faptul că ANCPI are la dispoziţie în acest an un buget de 5,3 mil. lei pentru plata succesiunilor, bani care ajung pentru încheierea a peste 21.000 de dezbateri succesorale. Primele persoane care vor pune la dispoziţia oficiilor de cadastru documentele solicitate vor fi beneficiarii acestor gratuităţi, în contextul în care moştenitorii nu sunt nevoiţi să meargă la notar.
Vestea bună este că, pentru anul viitor, ANCPI a alocat 30,5 mil. lei pentru plata succesiunilor, ceea ce înseamnă că pot beneficia 122.000 de români de obţinerea gratuită a certificatelor de moştenitor.
Abia un sfert din cele aproximativ 40 de milioane de imobile ale României au fost cadastrate până acum, banii alocaţi de ANCPI în acest an fiind suficienţi pentru un număr de maxim 7,3 milioane de proprietăţi.
Județele în care au fost semnate cele mai multe contracte de prestări servicii în 2017 sunt Olt – 94, Teleorman – 68 și Cluj – 62. Interesant este că Olt şi Teleorman sunt şi judeţele cu cele mai multe imobile cadastrate în ultimii 13 ani, în timp ce Clujul este abia la început. Cele mai puține contracte semnate în acest an au fost în judeţele Timiş, doar unul, şi Sibiu, cu două contracte. Dacă în Timiş au fost cadastrate până acum peste 18.000 de imobile, în Sibiu nu a fost finalizat niciun sector cadastral.
Anul acesta, primăriile primesc câte 150.000 de lei pentru a realiza cadastrul general, iar dacă nu finalizează lucrările până la sfârşitul anului, sumele se reportează pentru anul următor.
Procedura de achiziţie a serviciilor de înregistrare sistematică este organizată de primării, iar ANCPI va efectua plăţile după deschiderea cărților funciare aferente imobilelor recepționate. Finanțarea lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de sector cadastral din extravilan și, prin excepție, din intravilan, se realizează în baza unui contract încheiat de primărie cu oficiul de cadastru și publicitate imobiliară de pe raza județului în care se află. Primăriile au obligația să selecteze, cu prioritate, sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes naţional și terenuri agricole subvenționate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI, peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri europene, în cuantum de peste 300 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, o altă sursă de finanțare poate fi bugetul local al primăriilor.
Harta lucrărilor de cadastru realizate până acum
Localităţile în care se pot obţine gratuit certificatele de moştenitor sunt evidenţiate pe hartă cu albastru închis şi verde cu puncte albe