Guvernul de stânga al lui Tsipras a fost de acord să prelungească fondul de salvare a ţării de 240 milioane de euro în februarie, deşi cu ajutorul îngheţat, iar acum trebuie să convină asupra unui set de reforme pe care le-a trimis vineri creditorilor UE-FMI pentru a preveni intrarea ei în faliment.
Ţara obosită de austeritate va rămâne fără bani până la 20 aprilie dacă nu este deblocată finanţarea atât de necesară, a declarat marţi o sursă pentru Reuters.
"Problema lichidităţilor împiedică în mod natural situaţia dar cred că va fi abordată imediat ce vom ajunge la un acord asupra reformelor", a declarat Tsipras într-un interviu duminică pentru ziarul Real News.
După ce a răspuns la unele întrebări asupra încercării guvernului de a combate corupţia, Tsipras a fost întrebat dacă vrea o ruptură sau o soluţie cu partenerii Greciei. "Punctul meu de vedere a fost întotdeauna acelaşi: zdrobirea corupţiei, o soluţie cu Europa".
Anterior, ministrul energiei Panagiotis Lafazanis, unul dintre cei mai de stânga miniştri ai lui Tsipras, a criticat o "Uniune Europeană germanizată… care îşi bagă nasul săptămână de săptămână în economia greacă".
Atena afirmă că reformele sale vor creşte veniturile statului cu 3 miliarde de euro (3,3 miliarde dolari) în 2015, în parte prin abordarea evaziunii fiscale, dar că se va opune oricăror noi "măsuri de recesiune" cum ar fi alte reduceri de salarii sau de pensii.
În timp ce discuţiile continuă, ministrul de finanţe Yanis Varoufakis a declarat duminică ziarului Vima că reformele nu vor include o creştere a TVA, care a fost o preocupare în insulele Greciei unde tarifele sunt mai mici, dar că modificări la colectarea impozitelor vor fi făcute.
Varoufakis a fost în centrul unor speculaţii vineri după ce ziarul german Bild a anunţat citând o sursă din guvernul grec că este doar o chestiune de timp până când el va demisiona. Dar Tsipras a declarat că Varoufakis este "unul dintre membrii-cheie ai
guvernului".
SURSA: Agerpres