Mihai Bica, 23 ani, este primul român care a fost acceptat la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Cambridge, aflată în top trei mondial. Aici, taxa de şcolarizare este de 10.000 de euro pe an, iar costurile de întreţinere ajung la circa 9.000 de euro pe an. Absolvent al Colegiului Naţional Sf. Sava din Bucureşti şi fost olimpic naţional la biologie, Mihai a vrut dintotdeauna să studieze la Universitatea Cambridge. Iniţial, a vrut să se facă arhitect, iar din clasa a XI-a a fost atras de medicină. A participat pentru prima dată la Olimpiada de Biologie şi s-a clasat printre primii zece la Olimpiada Naţională. Tot în acelaşi an a avut ocazia alături de alţi colegi de clasă să meargă la Ziua porţilor deschise la Cambridge.
După vacanţa de vară a aplicat pentru admitere. Testele le-a trecut cu brio, fără a depune prea mult efort. Examenul de la Cambridge are trei secţiuni, primele două fiind de aptitudini şi logică, cuprinzând întrebări din matematică, chimie, fizică şi biologie, iar a treia este un eseu. Interviurile de la Cambridge se desfăşoară, de asemenea, într-o atmosferă relaxată.
Condiţiile impuse sunt obţinerea unei medii de peste 9,50 la Bacalaureat şi A la testul A Levels. „Examenul A Levels este mai greu decât Bacalaureatul, dar dacă un elev din România învaţă toată materia dintr-a IX-a şi până într-a XII-a şi o ştie perfect, e cu zece clase peste ce fac britanicii“, susţine Mihai. El îşi aminteşte că a fost întrebat în timpul interviului de la Cambridge cum se întoarce sângele la inimă, o întrebare la care candidaţii britanici nu au ştiut să răspundă, dar lui i s-a părut uşoară. Mihai a obţinut 9,96 la Bacalaureat şi A la biologie devenind astfel primul român acceptat la Medicină în Cambridge.
Carieră în SUA?
La Cambridge, în primii doi ani de Medicină se fac ştiinţele preclinice unde studenţii învaţă partea ştiinţifică, iar în anul trei îşi aleg o materie pe care o aprofundează. Dacă în primii ani i-a plăcut farmacologia, apoi transplantul cardiac/pulmonar, acum, pe final de an V, i se pare mai interesantă oftalmologia. Medicii români nu au o reputaţie prea bună, spre deosebire de cei din Marea Britanie care au cel mai mare indice de încredere, însă pentru a ajunge într-o poziţie de autoritate în care poţi lua decizii medicale importante pot trece şi 18 ani. „După cei doi ani de stagiatură, ar urma şapte de rezidenţiat. Chiar dacă mă gândeam foarte serios să mă duc în SUA şi chiar începusem să mă pregătesc în acest sens, am renunţat de câteva luni. M-am gândit mai bine şi după ce am analizat situaţia, mi-am dat seama că nu e drumul potrivit pentru mine acum. Sper că voi pleca, însă, la vară la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore pentru un stagiu şi poate pe viitor pentru vreo specializare“, explică Bica. Universitatea Cambridge finanţează parţial aceste stagii de două luni de zile, iar studenţii pot alege să meargă oriunde în lume. Niciun student de la Cambridge nu a optat vreodată pentru România, din ignoranţă, crede Mihai, iar cei mai mulţi merg în ţări din lumea a treia, prin America de Sud.
„Referitor la întoarcerea în ţară, nu o exclud niciodată, dar momentan nu mi se pare că am învăţat suficient ca să mă pot întoarce spre a schimba ceva în bine sau ca să pot practica medicina la nivelul pe care mi-l doresc. Poate peste cel puțin zece ani“, concluzionează Mihai Bica. Acest articol face parte din seria Capital „25 sub 25“ prin care revista marchează 25 de ani de la apariţia primului număr.
Scurt CV
Mihai Bica
Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Bucureşti
Olimpic naţional la biologie
Universitatea Cambridge, Christ’s College, Medicină, anul V.