În plină campanie de recoltare a cerealelor, fermierii din România susţin că producţia de cereale a scăzut în 2014 cu 20-25% faţă de anul trecut.
Potrivit analiştilor economici această scădere va duce la o creştere economică mai mică decât în 2013.
„Scăderea producţiei cerealelor va avea un impact direct asupra creşterii economice din România. Orice scădere din acest sector are efect asupra creşterii economice. Este imposibil să mai avem un an agricol ca 2013, când s-au înregistrat valori record. La nivel european agricultura contribuie la PIB-ul unei ţări în medie cu 3%, noi suntem peste media europeană. Dacă se păstrează condiţiile de acum şi nu vom avea parte de secetă sau alte calamităţi, atunci vom avea un an agricol mediu spre normal. Dar cu siguranţă nu vom avea creşterea economică de 3% de anul trecut”, a declarat pentru Capital, Cristian Păun, profesor de economie la ASE.
De aceeaşi părere este şi analistul financiar Dragoş Cabat, care ne-a spus că nu vom mai avea o creştere economică de 3% ca în 2013, ci de 2,2-2,3% dacă exporturile se menţin la acelaşi nivel ca şi până acum. „Producţia din acest an se apropie de cea din 2012. Este mai bună decât cea din 2012, dar mai slabă decât cea din 2013. Producţia de cereale este mai slabă atât calitativ, cât şi cantitativ, iar acest lucru va influenţa şi creşterea economică. Şi faptul că anul acesta este unul electoral va influenţa economia românească. Circa 1% din creşterea economică se va datora activităţilor desfăşurate din motive electorale”, ne-a mai spus Dragoş Cabat.