Primul pas al iniţiatorului a fost să permită trecerea în intravilan a pădurilor dacă acolo se construieşte un complex turistic sau o bază de agrement. Asta echivalează, practic, cu defrişarea pădurilor. În acest moment, codul silvic interzice trecerea oricărei suprafeţe împădurite în intravilan.
Octavian Berceanu, vicepreşedinte la Institutul pentru Dezvoltare şi Inovare: „Asta constituia siguranţa că pădurile rămân ceea ce sunt şi nu se transformă în cartiere rezidenţiale, parcuri de distracţii, în vile sau în orice altceva”.
Revoltător pentru organizaţiile de mediu este însă altceva. Legea actuală limitează suprafaţa maximă care poate fi scoasă definitiv din fondul forestier pentru a face loc unei construcţii la cinci la sută din totalul proprietăţii, dar nu mai mult de 200 de metri pătraţi. Deputatul Cătălin Rădulescu intenţionează să schimbe această prevedere, astfel încât să poată fi tăiată până la 50 la sută din suprafaţa totală deţinută de proprietar.
Octavian Berceanu, vicepreşedinte la Institutul pentru Dezvoltare şi Inovare: „Adică, dacă am 500 de hectare, pot scoate 250 de hectare din fondul forestier. Este fantastic şi nu găsim acest fundament nicăieri în legislaţia europeană, mai ales în momentele acestea când refacerea pădurilor este extraordinar de importantă la nivel european”.
Mai multe amănunte pe Digi 24.