Jucătorii de pe piaţa locală de pavele şi borduri au constatat anul trecut o creştere a cererii generate de piaţa rezidenţială, venite atât dinspre proiectele mici, medii sau mari, cât şi dinspre locuinţele construite în regie proprie. Acestora li s-au adăugat proiectele private comerciale şi industriale, care împreună au ridicat piaţa cu 5% până la un volum de peste 13 milioane de metri de produse livrate şi o valoare de circa 69 mil. euro. Pentru acest an, producătorii se aşteaptă la o stagnare a pieţei în care activează. „În mod cert, investitorii imobiliari au reluat proiectele care au fost puse în stand-by în ultimii ani. Pe de altă parte, există şi tot mai multe proiecte noi ce au fost demarate începând cu anul trecut. Această evoluţie a fost determinată de o creştere a cererii. După 5-6 ani de expectativă, românii au înţeles că piaţa imobiliară nu poate ajunge mai jos, au devenit mai optimişti şi au hotărât că a venit momentul pentru achiziţia unei locuinţe. De asemenea, proprietarii de case au o cerere în creştere pentru produse precum pavajele, dalele sau elementele de zidarie pentru grădină“, a declarat Sebastian Bobu, directorul executiv al Symmetrica, unul dintre cei mai mari producători de pavele şi borduri din România. Familia Stanciu, proprietarii Symmetrica, lucrează în acest moment la montarea unei noi linii de producţie la fabrica din Bistriţa, în urma unei investiţii de circa 1,5 mil. euro, iar în acest an şi-au propus să îşi orienteze vânzările către proiectele private, care au o pondere de 40% în afacerile companiei. Producătorul are cinci fabrici în Suceava, Iaşi, Bolintin Vale, Braşov şi Bistriţa, cu o capacitate de 11.500 metri de produse pe zi. Anul trecut, compania a livrat un volum de produse cu 5% mai mare comparativ cu 2013, ajungând la 2,5 milioane de metri.
Riscul insolvenţelor
Sebastian Bobu spune că o parte din materia primă utilizată la fabricarea produselor companiei pe care o conduce a înregistrat o uşoară creştere de preţ. Dacă în ultimii ani preţurile de livrare au atins un nivel minim din cauza cererii limitate, acum producătorul se aşteapta ca scumpirea materiei prime să se reflecte şi în creşterea preţului final. Lipsa finanţărilor pentru investiţii publice a fost cea mai grea provocare pentru producătorii de prefabricate din beton, iar aceştia preconizează o continuare a acestei situaţii şi în 2015. Acestor probleme li s-a adăugat, în ultimul an, şi presiunea constantă pentru creşterea termenelor de plată, care au condus la apariţia unor riscuri suplimentare pe o piaţă cu multe insolvenţe. „De foarte multe ori, cauza unor insolvenţe este legată de slaba alocare de fonduri pentru lucrări de utilitate publică şi infrastructură. Unele dintre ele, deşi licitate şi atribuite, nu au dispus de fonduri alocate pentru realizarea lor şi au pus în dificultate atât firmele antreprenoare, cât şi colaboratorii lor“, susţine Bobu.
Prognoză
După ce afacerile Symmetrica au înregistrat un avans de 8% în 2014, pentru acest an, directorul companiei mizează pe o majorare a cifrei de afaceri de 5%, până la circa 17,4 mil. euro. În acest moment, circa 60% din vânzările Symmetrica sunt direcţionate către proiecte publice, 25% către proiecte private, iar restul de 15% revin vânzărilor către persoane fizice. Din totalul vânzărilor către persoane fizice, circa 5% se realizează în mod direct, iar restul de 10% sunt efectuate prin intermediul magazinelor de bricolaj. Producătorul livrează cele mai multe produse, 47% din stocuri, către zona de nord a ţării, urmată de sudul României, unde distribuie circa 34% din totalul producţiei, iar vestul ţării absoarbe restul de 19%. Sebastian Bobu speră ca fondurile publice să fie alocate şi zonelor rurale, pentru amenajarea spaţiilor publice, deoarece marile oraşe atrag acum circa 90% din comenzile companiei.
Articol apărut în cadrul suplimentului Capital Construcţii din mai 2015