Mai mult, compania Prospecțiuni, parte a grupului controlat de omul de afaceri Ovidiu Tender, a anunțat că va ataca în instanță hotărârea adoptată cu votul acționarului majoritar, în data de 18.02.2015, față de decizia abuzivă a acestuia de a devaliza RAFO prin distrugerea activelor și utilajelor companiei și vânzarea acestora ca fier vechi.
"Deși toți ceilalți acționari minoritari participanți la ședința adunării, printre care se numără și compania Prospecțiuni (2,72%), au votat împotrivă, hotărârea privind vânzarea și dezmembrarea activelor și utilajelor RAFO S.A. a fost luată exclusiv cu votul acționarului majoritar, Petrochemical Holding GMBH Viena (96,51%), al cărui proprietar este cetățeanul rus Iacov Goldovsky", se menționează în sursa citată.
Citiți și: RAFO Oneşti, vândută la fier vechi
Decizia acționarului majoritar de a vinde rafinăria din Onești la fier vechi a luat prin surpindere opinia publică la începutul acestei luni, având în vedere că anul trecut compania a anunțat că Rafo ar putea prelucra produse din rafinării ruseşti
Acționarul Propecțiuni SA consideră că este o decizie fără precedent în istoria țării, ca o capacitate industrială de rafinare de nivelul celei deținute de RAFO să fie distrusă și transformată într-un morman de fier vechi ce se va vinde la kilogram.
“Pe lângă istoria îndelungată, de peste 60 de ani, RAFO Onești este și una dintre puținele rafinării pe care țara le deține la acest moment, iar impactul acestei decizii este unul mult prea mare pentru a fi ignorat – de la importanța strategică națională, până la impactul industrial, geopolitic și social. Să nu uităm că un întreg oraș s-a născut în baza activității acestei rafinării. Mai mult decât atât, din declarațiile unor foști salariați ai RAFO, se pare că starea utilajelor rafinăriei este una foarte bună. În aceste condiții, compania Prospecțiuni S.A., în calitate de acționar, își exprimă în mod ferm dezacordul privind hotărârea Petrochemical Holding, va lua toate măsurile necesare pentru a lupta împotriva sa și acuză această decizie fără precedent ca fiind un act de sabotaj împotriva economiei naționale”, a declarat conducerea societații Prospecțiuni S.A..
Potrivit sursei citate, aportul companiei Prospecțiuni SA la capitalul social al RAFO are o valoare de 60.000.000 lei.
O istorie zbuciumată
Până în 1997, la Rafo se aducea ţiţei şi se vindeau produsele prin filiera instituţiilor statului, perioadă în care conducătorii şi specialiştii coordonau strict profesional procesul de producţie, neurmărind preţuri la materii prime şi produse, stabilite prin decizii al conducerii ţării. În perioada 1997 – 2008, Rafo a importat ţiţei şi a vândut produsele la cotaţie, înregistrând doar pierderi.
Rafinăria oneşteană, deşi a trecut cu bine printr-un proces de restructurare administrativă, în decursul căruia şi-a plătit datoriile istorice către bugetul de stat, este oprită din anul 2008 şi a stopat, în 2013, şi Programul de modernizare a instalaţiilor, estimat la 350 de milioane de euro, care implica, potrivit managementului firmei, resurse financiare ''imposibil de recuperat prin funcţionarea societăţii', atât timp cât proprietarul Rafo nu dispune de resurse proprii de materii prime şi de o piaţă garantata pentru distribuirea produselor petroliere.
Citiţi şi: Ce pericole se abat asupra rafinăriilor europene
''Încă din 2008, când rafinăria a fost oprită pentru că nu mai putea continua activitatea în pierdere, eu, în calitate de acţionar majoritar, împreună cu administraţia Rafo, am depus toate eforturile pentru păstrarea activului în stare de funcţionare. Noi plătim toate cheltuielile pentru întreţinerea întreprinderii, inclusiv salariile angajaţilor. Din păcate, am fost nevoiţi să diminuăm numărul angajaţilor, pentru că cifra personalului nu corespundea cu statusul rafinăriei aflată în conservare şi nu se justifică din punct de vedere economic, chiar şi pentru o întreprindere funcţională', scria Iakov Goldovskiy salariaţilor în vara anului 2013, menţionând, însă, că apreciază ''poziţia responsabilă' a organizaţiei de sindicat şi ''preocuparea sinceră' a acesteia pentru soarta Rafo.