"Pachetul legislativ trebuie să intre în vigoare, conform textului Directivei Europene, începând cu data de 18 aprilie 2016. Avem promisiunea fermă a Camerei Deputaţilor că în cursul săptămânii viitoare va fi transmis la Plen întreg pachetul pentru vot.
Până pe data de 18 aprilie, România, ca stat membru al UE, are termen de adoptare a acestor legi. (…) Este foarte clar că toate procedurile începute pe OUG 34 (actuala legislaţie în domeniul achiziţiilor publice – n.r.) vor continua în interiorul aceluiaşi cadru legislativ. Pentru fondurile UE şi pentru activitatea de auditare suntem în proces de dialog cu Bruxelles-ul pentru a statua şi prin intermediul unui document scris faptul că în etapele ulterioare de evaluare acestor licitaţii nu li se vor aplica alte prevederi legislative. Mai pe scurt, ceea ce începe pe OUG 34 se termină pe OUG 34, va fi auditat şi evaluat pe OUG 34", a explicat Puşcaş.
Potrivit acestuia, legile privind achiziţiile publice fac parte din pachetul de condiţionalităţi ex-ante pe care România l-a negociat la momentul semnării acordului de parteneriat. "Aceste condiţionalităţi trebuie îndeplinite până la 31 decembrie 2016. O adoptare în termen a acestor legi ne oferă posibilitatea finalizării celorlalte demersuri conexe, astfel încât până la 31 decembrie 2016 toate condiţionalităţile ex-ante pe domeniul achiziţiilor să poată fi îndeplinite şi, deci, fondurile UE care depind de aceste condiţionalităţi să fie disponibile statului membru", a subliniat preşedintele ANAP.
Ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, a declarat, recent, că în cazul în care legile nu intră în vigoare până pe 18 aprilie, România riscă procedura de infringement, iar proiectele pentru care licitaţiile se derulează pe procedura naţională, după acest termen, vor suporta automat corecţii.
"Declaraţia ministrului Fondurilor Europene este legată de îngrijorarea reală asupra modului în care vor fi analizate peste doi, trei, cinci ani, când vor veni auditorii europene, cum vor fi analizate licitaţiile făcute astăzi (după 18 aprilie – n.r.) pe legislaţia naţională, alta decât directiva şi, de aceea, îngrijorarea este reală şi noi facem în acest sens demersuri în vedere statuării în scris a unui astfel de principiu (ce începe pe legislaţia naţională, este auditat pe legislaţia naţională – n.r.)", a explicat Bogdan Puşcaş. AGERPRES