Condiţia esenţială este însă ca guvernul ungar să se abţină să ia noi măsuri drastice, a declarat şeful Raiffeisen Zentralbank, Walter Rothensteiner, într-un interviu publicat vineri în revista 'Format'. 'În ciuda crizei din din Europa de Est firma noastră nu a avut pierderi în niciun an. Ne aşteptăm ca situaţia să se repete şi în acest an, cu condiţia ca mediul politic din Ungaria să redevină unul rezonabil', a spus Rothensteiner.
Referindu-se la activităţile filialei Raiffeisen Bank International (RBI), Walter Rothensteiner a apreciat că aceasta 'nu face afaceri bombă' dar continuă să câştige bine în Europa de Est. Într-un grup de 15 pieţe 'există întotdeauna una sau două în care situaţia nu este atât de fericită, însă cu toate acestea nu putem denigra Europa de Est' a mai spus Rothensteiner. De asemenea, după 25 de ani de expansiune în Europa Centrală şi de Est 'nu mai există alte ţări de cucerit', a răspuns Rothensteiner întrebat fiind cum se va dezvolta în viitor RBI. 'Acum suntem în faza de optimizare a întregului', a spus directorul Raiffeisen reamintind de programul prin care RBI vrea să realizeze economii de 450 până la 600 milioane de euro până în 2016.
Întrebat fiind cât va dura procesul de optimizare, Rothensteiner a apreciat că acesta va fi unul de durată având în vedere că în prezent condiţiile sunt diferite decât în urmă cu 15 ani. 'Situaţia actuală este următoare: capital mai puţin, creştere mai mică decât în trecut, sensibilitate la costuri mai mare. Situaţia va rămâne aşa o perioadă mai lungă de timp', a apreciat directorul Raiffeisen.
În România, Raiffeisen Bank are, în prezent, peste două milioane de clienţi persoane fizice, 100.000 de clienţi IMM-uri şi 7.500 de companii. În 2013 banca a obţinut un profit net de 104 milioane de euro, în creştere cu 18% faţă de 2012.AGERPRES