"Ne exprimăm îngrijorarea faţă de unele cifre ce sunt vehiculate, cifre lipsite de suport tehnic şi argumentaţie", se arată în comunicatul UNSAR.
Potrivit documentului, s-a afirmat că există "5 milioane de asiguraţi nemulţumiţi". Asociaţia profesională a asigurătorilor consideră că această afirmaţie a fost făcută "exagerând masiv, cel mai probabil, derapaje punctuale apărute în timpul procedurilor de despăgubire la unii asigurători".
Comentariul din comunicatul UNSAR se referă la o declaraţie publică transmisă recent de Asociația Societăților de Service Auto Independente (ASSAI), care a organizat şi un miting de protest la adresa Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
Organizatorii manifestaţiei atrageau atenția că "este vorba de un miting declanșat de nemulțumirea generalizată a celor aproape 5 milioane de asigurați față de lipsa de transparență și abuzurile practicate de ASF și asigurători", conform unui comunicat al ASSAI.
Pentru a contrazice acuzaţiile reparatorilor auto, asociaţia profesională a asigurătorilor prezintă câteva dat din piaţă
"Datele ASF arată clar faptul că, în prima jumătate a acestui an, companiile de asigurări din România au plătit peste 146.000 de doare de daună RCA, în valoare totală de peste 1 miliard lei", menţionează comunicatul UNSAR.
"În aceeaşi perioadă, au existat aproape 136.000 de dosare de daună avizate, reprezentând circa 3,3% din numărul total al poliţelor RCA active. Petiţiile primite din partea asiguraţilor în primele 6 luni ale acestui an pentru asigurările RCA (4.112) reprezintă 0,1% din numărul total al contractelor de asigurare RCA încheiate în perioada ianuarie-iunie 2014, respectiv 3,02% din numărul dosarelor de daună avizate pe această clasă. De asemenea, în trimestrul al treilea, companiile de asigurări RCA au plătit despăgubiri de încă 400 milioane lei, ajungându-se la un total de 1,40 miliarde lei la data de 30 septembrie 2014", mai spune documentul citat.
Pe de altă parte, ASSAI a solicitat eliminarea "despăgubirilor subevaluate" plătite păgubiților de către asiguratori. "În 85% din cazuri, firmele de asigurări achită plăți parțiale (subevaluate) ale despăgubirii", au declarat reprezentanţii asociaţiei service-urilor auto.
O altă solicitare a acestora vizează respectarea termenului legal de despăgubire la nivel național de către firmele de asigurări. "În peste 83% din cazuri, firmele de asigurări achită plata despăgubirii după expirarea termenului legal", au spus oficialii ASSAI.
UNSAR respinge "categoric" afirmaţiile acestea şi solicită ASSAI "să indice sursa acestor informaţii sau metoda de calcul a procentelor vehiculate".
"Dovadă a faptului că sistemul de acordare a despăgubirilor pe segmentul auto funcţionează în formă actuală o reprezintă daunele de 435,75 milioane euro plătite de asigurători în 2013 pe segmentul RCA şi cele de 398,75 milioane euro plătite pe segmentul Casco. Cumulate, acestea reprezintă aproximativ 90% din daunele plătite pe asigurări generale în 2013", se arată în comunicatul UNSAR.