Unul dintre recorduri, omologat în 2008, este pentru “Cel mai mare document din lume”. Recordul a fost stabilit de către ING Asigurări de Viață, care a emis o poliță de asigurare înaltă de nouă metri și lată de șase. Documentul a fost semnat la Varna în Bulgaria, unde au participat peste 850 de consultanți de vânzări din toată România. Conform acestor cifre, World Records Academy – Academia Recordurilor Mondiale a stabilit că este atat cel mai mare document legal, cât și cea mai mare poliță de asigurare.
Un record mai puțin cunoscut, România deține recordul pentru cea mai mică bancnotă din lume, bancnota de 10 bani, emisă de Ministerul de Finanțe al României în 1917. Cel mai mic ban de hârtie avea dimensiunile de 27,5 mm x 38 mm. Acest record a fost certificat de World Records Academy – Academia Recordurilor Mondiale. Bancnota a fost emisiă de urgență în timpul Primului Război Mondial, are culorile verde şi portocaliu.
Cea mai scumpă monedă din lume este un ” vultur dublu ” din anul 1933, o monedă din aur de 20 de dolari care a fost vândută la o licitație organizată de casa Sotheby’s la New York, pe data de 30 iulie 2002 pentru 7.590.020 de dolari.
Cel mai scump ziar din lume a fost a intrat în Cartea Recordurilor în iunie 2008, World Records Academy ( Academia Recordurilor Mondiale ) a acordat titlul de cel mai scump ziar din lume publicației românesti Zimbrulu și Vulturulu, în valoare de 829.500 de euro. Această sumă a fost stabilită la o licitație din Geneva de către casa de licitații „David Feldman”. Piesa a avut un preț de pornire de 500.000 de euro, dar a ajuns la 829.500 de euro, fiind cumpărată de britanicul Joseph Hackmey. Valoarea actuală a exemplarului este de 3 milioane de euro.
Sportivi români incluși în Cartea Recordurilor:
Iolanda Balaş – a rămas neînvinsă timp de 10 ani la săritura în înălţime, timp în care a obţinut 142 de victorii consecutive;
Mihaela Melinte – cea mai lungă aruncare a ciocanului;
Lia Manoliu – longevitate olimpică;
Ghiţă Mureşan – cel mai înalt jucător din NBA;
Helmuth Duckadam – a apărat consecutiv patru penalty-uri în finală Cupei Campionilor Europeni din 1986;
Constantina Diţă – cea mai în vârstă campioană olimpică de maraton din istorie. La Jocurile Olimpice de Vară din 2008 a câştigat proba de maraton la vârsta de 38 de ani. Antrenorul ei, Valeriu Tomescu, avea doar 32 de ani şi deţine recordul pentru cel mai tânăr antrenor al unei campioane olimpice de maraton;
Nadia Comăneci – cele mai multe note de 10 obţinute la o singură ediţie a Jocurilor Olimpice. Este vorba de cele 7 note de 10 obţinute în 1976, la Montreal. Înainte de 1976 nimeni nu obţinuse nota 10 la un eveniment olimpic. În plus, ziua de 18 iulie (18 iulie 1976 este ziua în care Nadia a obţinut, la 14 ani, primul punctaj de 10 din istoria Jocurilor Olimpice) a fost declarată „Ziua Recordurilor Mondiale”.
SURSA: cartearecordurilor.ro