Conform proiectului, deficitul bugetar va fi de 1,85% din PIB, însemnând 13 miliarde de lei, în condițiile în care la sfârșitul lunii august era înregistrat excedent de 0,9% din PIB, adică 6,5 milairde de lei. Prin urmare, cheltuielile pe final de an vor fi foarte mari.

Cheltuielile de personal sunt majorate cu 600 milioane lei, cele cu bunurile și serviciile cu 416 milioane lei, iar cele cu asistența socială cu 426 milioane lei. Totodată, fondul de rezervă, folosit de guvern pentru a distribui discreționar sume, este majorat cu aproape un miliard de lei. Fondul de rezervă a fost folosit de toate guvernele ca “un buget paralel”, după cum l-a calificat Curtea de Conturi, şi a finanţat, de-a lungul anilor, tot soiul de cheltuieli fără nicio legătură cu scopul său legal: situaţii neprevăzute şi urgente. Anual, cel puţin un milliard de lei, potrivit statisticilor, este cheltuit prin acest fond prin care guvernul poate satisface diverse cereri ocolind legea bugetului.

Despre fondul de rezervă, Capital a scris aici:

 

Pentru autoritățile locale sunt alocate 2,46 miliarde lei pentru cheltuielile curente ale primăriilor.

A devenit deja o practică a actualului guvern să taie investițiile și să aloce bani pentru primării.

Anul trecut, în campania pentru prezidențiale, a fost operată o rectificare de buget similară, despre care puteți citi aici:

 

Pe ministere, rectificarea aduce următoarele modificări. Ministerul Agriculturii va primi în plus 769,5 milioane lei, Dezvoltarea Regională 754,4 milioane lei, Fondurile Europene 729,6 milioane lei, Finanţele 584,3 milioane lei, Apărarea 558,1 milioane lei, Educaţia 271,4 milioane lei, Afaceri Interne 269,2 milioane lei, Justiţie 245 milioane lei, Serviciul Român de Informaţii 140,4 milioane lei, Afacerile Externe 132,8 milioane lei, Ministerul Muncii 80,1 milioane lei, potrivit proiectului de rectificare.

Din bugetul Ministerul Dezvoltării, un miliarde de lei este destinat primăriilor prin Planul de Dezvoltare Locală.

Despre împărțirea banilor în teritoriu prin Ministerul Dezvoltării, Capital a scris aici:

 

Vor fi reduse, în schimb, bugetul Ministerului Transporturilor, cu 1,61 miliarde lei, şi cel al Energiei, cu 108,1 milioane lei. Vor fi alocate 597,3 milioane lei pentru capitalizarea CFR SA şi 55 milioane lei pentru Metrorex.

Bugetul instituţiilor/activităţilor finanţate integral şi/sau parţial din venituri proprii se majorează la venituri cu suma de 692,8 milioane lei, la cheltuieli cu suma de 220,0 milioane lei, cu un excedent de 472,8 milioane lei.

Bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate se majorează atât la venituri cât şi la cheltuieli cu suma de 361,5 milioane lei, printre altele pentru acordarea majorărilor salariale aprobate personalului din unităţile sanitare.

Per ansamblu, atât veniturile bugetului general consolidat cât şi cheltuielile vor creşte cu 2,62 miliarde lei, astfel că deficitul se menţine la 13 miliarde de lei, respectiv 1,85% din PIB.