Mitingul va avea loc începând cu orele 11.00 în fața Palatului Parlamentului și a sediului ASF şi va întruni un număr de participanţi estimat la 700-1.000, se informează un comunicat al ASSAI.
"Invităm la această acțiune de protest toți șoferii nemulțumiți de creșterea nejustificată a prețului RCA, pe toți cei care au avut sau au probleme în obținerea despăgubirilor din partea asigurătorilor, pe toti cei nemultumiți de modul în care ASF a înțeles să le rezolve petițiile, pe transportatorii români și, în general, pe toți cei care doresc o schimbare fundamentală a pieței de asigurări din România", a declarat Cristian Muntean, președinte ASSAI.
Organizatorii atrag atenția că "este vorba de un miting declanșat de nemulțumirea generalizată a celor aproape 5 milioane de asigurați față de lipsa de transparență și abuzurile practicate de ASF și asigurători".
ASSAI protestează la adresa modului de funcționare a Autorității de Supraveghere Financiară și solicit, printre altele: stoparea creșterii "nejustificată și necontrolată" a prețului RCA, așa cum s-a întâmplat pe parcursul ultimului an; interzicerea de urgență a oricăror declarații, măsuri și activități ale ASF de natură să stimuleze societățile de asigurări să-și continue politica de majorare a tarifelor RCA și pe parcursul anului 2015.
Potrivit comunicatului citat, protestatarii mai cer abrogarea de urgență a Normei RCA 23/2014 recent adoptate de către ASF. Ei consideră că prin prevederile stipulate, norma permite firmelor de asigurări să subevalueze cu până la 30% plata despăgubirii acordate păgubitului RCA în caz de daună totală, limitează libera concurență între service-urile auto şi scade protecția păgubitului RCA.
ASSAI solicită, de asemenea, eliminarea "despăgubirilor subevaluate" plătite păgubiților de către asiguratori. "În 85% din cazuri, firmele de asigurări achită plăți parțiale (subevaluate) ale despăgubirii", menţionează documentul citat..
O altă solicitare vizează respectarea termenului legal de despăgubire la nivel național de către firmele de asigurări. "În peste 83% din cazuri, firmele de asigurări achită plata despăgubirii după expirarea termenului legal", spun organizatorii mitingului.
Reprezentanţii asociaţiei reparatorilor auto mai vor retragerea licențelor de funcționare pentru zona RCA a societăților de asigurări "care nu mai îndeplinesc criteriile de solvabilitate minimă stabilită prin lege și care funcționează ilegal de peste 6 luni de zile" pe piața din România. "Concret, este vorba despre Astra Asigurări și Carpatica Asig, societăți de asigurări aflate în etapa premergătoare falimentului", precizează documentul ASSAI.