Valoarea ţiţeiului a atins un nou nivel record scăzut la începutul săptămânii trecute, tras în jos şi de vestea ridicării sancţiunilor impuse Iranului, sau de comentariile celor de la Agenţia Internaţională pentru Energie. Petrolul şi-a mai revenit după ce Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene, a declarat că se va concentra pe stimulare fiscală şi după furtunile de zăpadă din SUA – ţiţeiul a crescut cu 15% în 24 de ore!
Datele fundamentale pentru petrol rămân nefavorabile până nu vom vedea semne clare de limitare a producţiei. Şansele de creştere a preţului, în acest moment, sunt limitate. În vreme ce Draghi a aprins o scânteie, reacţia agresivă a fost mai degrabă datorată unei pieţe supravândute cu poziţii short supraextinse.
Pe parcursul săptămânii, totuși, energia a rămas cel mai slab performer, în vreme ce metalele preţioase au fost cel mai bun, din același motiv: sectorul speră la o revigorare a stimulului venit din partea băncilor centrale şi o reducere a vitezei cu care SUA crește dobânda.
Aceste speranțe au generat creșteri și pentru trei dintre metalele industriale. Apoi, toate cele 6 metale industriale importante, în frunte cu nichelul, au crescut odată cu prețul acțiunilor, în timp ce cuprul a crescut şi el binişor, după vestea potrivit căreia cea mai mare companie chineză de utilități plănuiește creșterea investițiilor în rețeaua națională.
Ţiţeiul: o săptămână în… două luntri. Lumea, "înecată" în petrol
Confirmarea faptului că au fost ridicate sancţiunile împotriva Iranului au "ajutat" petrolul să ajungă la cel mai scăzut nivel din ultimii 13 ani. Concentrarea pe creșterea procuției într-un moment în care cererea este sub lupă a atras după sine cea mai intensă perioadă de slăbiciune a pieței, de la ultima reuniune OPEC, la 4 decembrie anul trecut.
Agenția Internațională pentru Energie a atras atenția, în raportul său lunar, că lumea s-ar putea trezi "înecată" în petrol anul acesta, pe măsură ce crește producția OPEC și a Iranului, creștere ce nu e contrabalansată de o reducere în alte zone. Cu un 2016 amenințând a fi al treilea an de supraproducție consecutiv, există riscul ca prețul petrolului să mai scadă.
Nimic nu ţine la infinit şi pe măsură ce săptămâna trecea a apărut oboseala. Combinația dintre vremea rea din SUA, discuțiile privind stimularea fiscală de la BCE și un raport peste așteptări privind stocurile din SUA a atras o creștere semnificativă a prețului, la sfârșitul săptămânii.
Fondurile hedge vs. investitorul retail
Managerii financiari și fondurile hedge au acumulat, luna aceasta, cele mai masive poziții short din istorie. Cu aproape 400 de milioane de barili Brent şi WTI combinați, piața a fost din ce în ce mai expusă unei răsturnări de situație. Ultima oară când pozițiile short au fost prea mult prelungite a fost în august, 2015, când au atras o creștere de 25% în numai trei zile.
Investitorii retail care folosesc, de obicei, produse exchange-traded pentru a tranzacționa mărfuri au încercat să anticipeze revenirea în ultimele două luni. Până acum, ianuarie a adus o intensificare de cumpărare a celor două dintre cele mai populare valori de fond: United States Oil Fund (USO) și mult mai exoticul Velocityshares 3X long Crude (UWTI) care și-au văzut posesiunile crescând cu aproape 1 miliard de dolari.
Proiecția pe termen scurt rămâne foarte provocatoare, pentru că piața trebuie să se descurce cu Iranul și cu creșterea stocurilor din SUA. Semnele deja prezente de stres printre producătorii cu cost ridicat vor amplifica speculațiile privind un posibil eveniment major în industria de extracție din șisturi, eveniment care ar atrage o binevenită reducere a producției.
Agenția Internațională pentru Energie prognozează că producția OPEC va scădea sub 600.000barili/zi și va ajuta creșterea producției în Iran.
Președintele Saudi Aramco a vorbit la Davos, săptămâna trecută, și a declarat că prețurile la țiței sunt de neimaginat și că piața a alunecat prea mult pe panta scăderii. Un preț irațional de mic este răspunsul la nivelul irațional de producție. Câtă vreme cea din urmă nu scade, piața va rămâne irațională atâta timp cât lumea va vrea să se întâmple asta.
Țițeiul Brent a închis săptămâna peste 30$, dar trebuie să depășească pragul de 35$ pentru a consolida ideea că pragul de jos a fost stabilit.
Aurul – performer de top
Deși aurul a avut o săptămână relativ calmă, în pofida tulburărilor din alte zone, aurul și argintul rămân două dintre cele mai bune performere din alte clase de asseturi. Investitorii au început să se întoarcă, chiar și cei care folosesc produse exchange-traded, în timp ce fondurile hedge s-au întors la neutru, de la un record de poziții nete short la începutul anului.
Posesiunile totale în produse exchange-traded susținute de aur au crescut cu 42 de tone de pe 6 ianuarie încoace, recuperând jumătate din cantitatea vândută în timpul sell-off-ului din octombrie-decembrie 2015. E cea mai mare creștere din ultimul an – în ianuarie 2015, povestea cu francul elvețian și relaxarea cantitativă a BCE au atras creșterea prețului și a investițiilor în aur.
Două dintre motivele majore care au ținut investitorii în afara tentației aurite nu mai sunt așa o amenințare acum. Tulburările de pe piața globală au deturnat investitorii de la dolar către yen și chiar către euro. Grijile privind o recesiune globală și o scădere a inflației din cauza prețului redus la petrol au redus așteptările privind cât de agresivă va fi Rezerva Federală în a crește dobânda în următoarele luni.
În ianuarie trecut, aurul a crescut cu 118$ în primele trei săptămâni, dar a scăzut apoi cu 150$, până la finalul trimestrului. Posesiunile ETP (produse exchage-traded) au fost cu 180 de tone mai mari decât acum, în timp ce fondurile hedge acumulaseră poziții lungi de 17 milioane de uncii, față de… zero acum. Aceste schimbări de date fundamentale și de poziționare lasă aurul mai imun în fața oricăror tentative de a-l slăbi.
Părerea noastră este că o combinație între un dolar mai puternic și o revenire a prețului acțiunilor va fi o provocare la adresa aurului, în prima parte a lui 2016. Evenimentele recente au demonstrat că încrederea în aur s-a cam pierdut, de ceva vreme. Am putea vedea încercări de a-l duce spre 1,000$/uncie, dar sentimentul pozitiv în creștere și absența performanțelor în alte clase ar putea duce prețul aurului mai sus, anul acesta.
Aurul e tranzacționat acum pe un trend crescător început în decembrie. O depășire a pragului de 1,113$ ar putea netezi drumul către 1,125 dolari.