Înainte de 15 iunie 2017, românii care călătoreau în spaţiul Uniunii Europene (UE) erau întâmpinaţi de un mesaj al operatorului care îi avertiza de tarifele din ţara respectivă, atât în ceea ce priveşte convorbirile, cât şi utilizarea internetului mobil. După ce parlamentarii europeni au căzut de acord să elimine aceste tarife, lucrurile s-au schimbat, însă utilizatorii nu au fost înştiinţaţi. Astfel, un utilizator de cartelă, cu roamingul activat, care merge ­într-una din ţarile membre UE sau din Spaţiul Economic European (SEE) se poate trezi că serviciul lui a fost dezactivat, iar pentru a beneficia de acces la reţea trebuie să renunţe la opţiunile pe care le are în ţară şi să opteze pentru una cu roaming. Acest lucru s-a întâmplat la operatorii Orange şi Vodafone România. De altfel, Vodafone a fost investigată de arbitrul telecom, iar rezultatul investigației a arătat că Vodafone a modificat condițiile în care utilizatorii de cartele preplătite pot beneficia de serviciul de roaming, lansând pe piață oferte noi, cu sau fără acces la acest serviciu, însă fără a-i informa în mod corect și complet pe aceștia cu privire la faptul că utilizarea/activarea serviciului de roaming este condiționată, după data de 15 iunie 2017, de achiziționarea unor anumite opțiuni sau de dezactivarea opțiunii naționale. Mai exact, Vodafone nu a notificat utilizatorii că a modificat, în fapt, nu doar caracteristicile planului tarifar (extraopțiuni) de care beneficiau anterior intrării în vigoare a regulamentului, ci și clauzele contractuale (respectiv Termenii și condițiile generale de utilizare a serviciilor preplătite) referitoare la condițiile în care este furnizat serviciul de roaming. Astfel, operatorul nu a informat utilizatorii despre faptul că acest serviciu va putea fi utilizat doar în condițiile achiziționării unei opțiuni care oferă acces la serviciul de roaming și nici despre faptul că acesta nu poate fi folosit dacă abonatul are activă o opțiune care oferă beneficii exclusiv naționale. Neregulile constatate au fost sancționate cu amendă în valoare de 30.000 de lei, operatorul remediind problemele identificate înainte de termenul acordat de 90 de zile.  

Pentru a preveni folosirea abuzivă sau anormală a roaming-ului în UE/SEE, adică folosirea în alte scopuri decât pentru călătorii ocazionale în afara României, de exemplu utilizarea permanentă în UE/SEE a serviciilor de roaming, orice furnizor poate defini o politică de utilizare rezonabilă a acestui serviciu. Condiţiile de utilizare rezonabilă a serviciului de roaming în UE/SEE trebuie descrise, în mod detaliat, în contractele dintre furnizori şi clienţi. Orange și Vodafone au aplicat utilizatorilor o politică de utilizare rezonabilă, fără ca aceasta să fi fost introdusă în contractele încheiate cu utilizatorii pe bază de abonament, respectiv, în Termenii și condițiile generale de utilizare în cazul posesorilor de cartele preplătite. Astfel, ANCOM a aplicat operatorilor Orange și Vodafone câte o amendă în valoare de 50.000 de lei pentru neintroducerea politicii de utilizare rezonabilă în contractele încheiate cu utilizatorii de servicii de telefonie mobilă pe bază de abonamente. Astfel, înainte de a pleca într-o călătorie verifică să ai opţiunea roaming activată şi în cazul cartelelor preplătite o extraopţiune activată. De asemenea, să ţii cont de tarifele aplicate de operatori conform politicii de utilizare rezonabilă.

 

Informaţii utile

✔ Dacă călătoreşti sau locuieşti în vecinătatea graniţelor României, pentru a evita utilizarea accidentală a altor reţele prin intrarea automată în roaming internaţional, configuraţi în meniul telefonului opţiunea de selectare manuală a reţelei.
✔ Atunci când eşti în vacanţă şi primeşti apeluri nu vei fi tarifat suplimentar.
✔ Eliminarea tarifelor de roaming nu înseamnă că poți vorbi chiar nelimitat. Tariful este pentru minutele pe care le ai în abonament. 
✔ Dacă te muți și îți stabilești reședința de durată în altă țară din UE, nu vei mai putea beneficia de ofertele de roaming la tarife naționale ale operatorilor din țara din care provii. 
✔ Din data de 15 iunie 2017, internetul mobil consumat în roaming în UE/SEE se tarifează, în principiu, la fel ca în România. După depăşirea volumului de consum rezonabil, furnizorii pot să aplice o suprataxă, chiar şi în cazul în care traficul inclus nu a fost complet epuizat. Începând cu 1 ianuarie 2018 suprataxa este de maximum 6 euro/GB (0,6 eurocenti/MB), fără TVA.
✔ Unii operatori pot percepe tarife mai mari pentru zona SEE decât competitorii lor.