Potrivit sursei citate, în Uniunea Europeană rata anuală a inflaţiei a rămas stabilă la 0,2%, în timp ce în zona euro a urcat până la 0,3% în ianuarie, de la 0,2% în decembrie. Un număr de 10 state membre au înregistrat rate anuale negative ale inflaţiei, pe primele locuri fiind Polonia (minus 1,7%) şi România (minus 1,5%). La polul opus, cele mai mari rate anuale ale inflaţiei au fost înregistrate în Belgia (1,8%), Austria (1,4%) şi Suedia (1,3%).
Comparativ cu luna decembrie 2015, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 12 state membre, printre care se numără şi România, a rămas stabilă în două ţări şi a crescut în 14 state.
În cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii preţurilor l-au avut restaurantele şi cafenelele (cu o creştere 0,10 puncte procentuale), urmate de ţigări şi fructe (ambele cu o creştere de 0,06 puncte procentuale). De cealaltă parte, cel mai semnificativ impact negativ asupra inflaţiei a venit din partea combustibililor pentru transport (minus 0,28 puncte procentuale), a combustibilului pentru încălzire (minus 0,18 puncte procentuale) şi a gazelor naturale (minus 0,11 puncte procentuale).
Banca Centrală Europeană mizează pe o creştere a preţurilor de sub 2%. Însă, inflaţia în zona euro a fost sub această ţintă încă de la începutul lui 2013, iar anul trecut a coborât chiar şi în teritoriu negativ, în condiţiile în care preţul la petrol s-a redus semnificativ.
În ceea ce priveşte România, datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că indicele preţurilor de consum a fost de -2,1% în luna ianuarie 2016 comparativ cu ianuarie 2015.
Cu toate acestea, BNR a modificat la 1,4% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, în creştere cu 0,3 puncte procentuale faţă de prognoza anterioară, de 1,1%. De asemenea, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat recent că se aşteaptă la o înăsprire a politicii monetare mai devreme decât s-a preconizat anterior, în condiţiile în care inflaţia a revenit.
SURSA: Agerpres