Potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei, interlocutorii au amintit principalele proiecte de investiţii chineze în domeniul energetic, preconizate a se realiza în România şi aflate pe agenda convorbirilor dintre specialiştii din cele două ţări: blocurile 3 şi 4 la Centrala Nucleară Cernavodă, Hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti, centralele electrice de la Rovinari şi Mintia.
'Dacă vom realiza împreună aceste obiective, cu certitudine vor deveni cele mai mari investiţii ale R.P.Chineze în Europa Centrală şi de Est', a declarat ambasadorul Xu Feihong, citat în comunicat.
Cei doi interlocutori au convenit să se acţioneze pentru asigurarea unui ritm mai intens al negocierilor între instituţiile din cele două ţări, implicate în realizarea acestor obiective. De asemenea, s-a convenit ca problemele care nu pot fi rezolvate la nivelul acestor instituţii să fie aduse în atenţia forurilor de decizie din România şi R.P.Chineză.
'Nivelul actual al investiţiilor chineze în România şi în general al cooperării economice bilaterale nu reflectă potenţialul economic şi nici îndelungata tradiţie a relaţiilor dintre celor două ţări', a subliniat Andrei Gerea.
Conform datelor INSSE, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu R.P.Chineză în primele 11 luni ale anului 2014 (date disponibile) a atins valoarea de 3,6 miliarde dolari în creştere cu 20,4% faţă de perioada similară a anului 2013, din care exportul românesc în RPC a fost de 0,7 miliarde dolari, iar importul din RPC de 2,9 miliarde dolari.
Faţă de perioada similară din 2013, exportul românesc în RPC a crescut cu 15,4%, iar importul românesc din RPC cu 21,7%. R.P Chineză deţine locul 23 în topul ţărilor de destinaţie a mărfurilor româneşti cu o pondere de 1,1% din exportul total, locul 7 în clasamentul ţărilor de origine a mărfurilor importate de România cu o pondere de 4,06% şi locul 3 între ţările partenere cu deficit al balanţei comerciale.
Conform datelor ONRC, la 31 decembrie 2014 erau înregistrate în ţara noastră 11.453 societăţi cu capital chinez reprezentând 5,9% din numărul total. Capitalul investit este de 506,5 milioane dolari reprezentând 0,76% din totalul investiţiilor străine în România.
R.P.Chineză deţine locul 18 în topul investitorilor străini din ţara noastră în funcţie de capitalul investit.
AGERPRES