"Dacă rezervele din Marea Neagră se confirmă şi România va deveni un jucător important pe piaţa de gaze atunci se va realiza ce se doreşte prin Uniunea Energetică Europeană, un hub regional, o cursă regională a gazului natural şi să sperăm că România va fi în poziţia să dicteze preţul pe bursă" a explicat Artur Stratan, preşedintele Asociaţiei Române a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră – Ropepca.
România nu se poate interconecta cu nicio ţară, în ceea ce priveşte transportul de gaze naturale, din cauza diferenţelor mari de presiune, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de specialitate.
"Un pilon important al Uniunii Energetice Europene este integrarea regională şi interconectivitatea. Aici România va avea de lucrat foarte mult pentru că în momentul de faţă nu ne putem interconecta cu nimeni datorită diferenţelor mari de presiune. De exemplu, reţeaua din Ungaria operează la o presiune mult mai mare decât cea din România şi pentru a putea realiza fizic export de gaze naturale din România în Ungaria ar trebui să ne facem un upgrade la reţeaua naţională de transport de gaz natural. Asta înseamnă staţie de de compresoare care costă destul de mult. Acelaşi lucru va fi valabil şi pentru interconectarea cu Moldova, Ucraina, Serbia, Bulgaria şi aşa mai departe", a explicat Stratan. AGERPRES