Fie că vorbim de telefoane, cosmetice, articole de îmbrăcăminte, piese auto sau chiar medicamente, produsele contrafăcute se vând ca pâinea caldă. Cu toate că au vizat inițial piața de lux, acestea au atins în prezent toate formele de consum, iar autoritățile trag neîncetat semnale de alarmă.
Un raport al Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) arată că în România se pierd anual 22,5 % din vânzările directe, cel mai afectat sector fiind reprezentat de industria farmaceutică, unde anual se pierd aproape un miliard de euro.
La nivel european, datele Oficiului, care a monitorizat costul economic al contrafacerii în sectoare cunoscute ca fiind vulnerabile la încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală, arată că în 13 sectoare economice se pierd 60 de miliarde de euro din cauza contrafacerilor. Cele 13 sectoare afectate la care se face referire sunt: produse cosmetice și de îngrijire personală; îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii; articole sportive; jucării și jocuri; bijuterii și ceasuri; genți de mână și de voiaj; muzică înregistrată; băuturi alcoolice și vin; produse farmaceutice; pesticide; telefoane inteligente; anvelope și baterii. Pierderile acumulate sunt echivalente cu 116 euro anual pe cap de cetățean al UE. Mai mult decât atât, în aceste sectoare se pierd în mod direct 434.000 de locuri de muncă, deoarece producătorii legitimi fabrică mai puține produse decât ar realiza în absența contrafacerii și, în consecință, angajează mai puțini lucrători.
La nivel european, primele cinci sectoare unde s-au înregistrat pierderi în vânzări au fost îmbrăcămintea, cu 23,2 miliarde euro, industria farmaceutică (15,9 miliarde euro), producția de smartphone-uri(4,2 miliarde euro), cosmeticele (5,8 miliarde euro) şi sectorul băuturilor alcoolice şi a vinurilor (2,7 miliarde euro). ”Am desfășurat aceste activități pentru ca factorii de decizie și cetățenii să nu aibă nicio îndoială cu privire la valoarea proprietății intelectuale și la efectele negative pe care le are nerespectarea acesteia”, a precizat directorul executiv al EUIPO, António Campinos.
1 din 10 medicamente, contrafăcut sau expirat
În cazul României, cele 13 sectoare economice aduc pierderi de 1,64 miliarde de euro, adică 22,5 % din vânzările directe sau 83 de euro anual pe cap de locuitor.
Dacă la nivel european sectorul cu cel mai mari pierderi este reprezentant de îmbrăcăminte, pe plan local pe primul loc se află industria farmaceutică, cu 976 de milioane de euro. Organizația Mondială a Sănătății atrage atenţia că aproximativ 10% din medicamente sunt contrafăcute sau de calitate inferioară, în special în ţările în curs de dezvoltare. În ultimul său raport, OMS arată că cel mai des sunt contrafăcute antibioticele, contraceptivele, medicamentele oncologice şi cele pentru tratarea malariei.
Alarmant: 50% din medicamentele comercializate pe internet sunt falsificate
Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că 50% dintre medicamentele comercializate pe platforme online, care nu își dezvăluie adresa fizică, sunt falsificate.
„Un pacient care consumă un medicament cumpărat de pe internet, pentru că, din anumite motive, nu a avut acces la medicamente decontate de stat, este supus unor riscuri enorme. În acest context, credem că este nevoie de campanii de informare și educare a populației cu privire la riscurile la care se expun prin procurarea de medicamente din surse neautorizate”, este de părere Dan Miclea, director general Media Kompass, organizație care a întocmit un raport de monitorizare privind comerțul online cu medicamente din surse necontrolate din România.
Monitorizarea comercializării ilegale pe internet a unor medicamente care se eliberează cu prescripție medicală oferă o perspectivă concretă asupra impactului prezenței unor medicamente provenite din surse necontrolate în piața internă, în condițiile în care există foarte puține date cu privire la penetrarea acestor produse în piață. Cele mai multe medicamente comercializate în mediul online sunt destinate pacienților oncologici, fiind vorba despre produse folosite în tratamentul cancerului renal, de ficat, al tumorilor neuro-endocrine ale pancreasului, al cancerului tiroidian sau al cancerului bronho-pulmonar.
De asemenea, medicamentele procurate de pe internet pot să nu fie transportate și depozitate corespunzător sau pot să fie expirate, situație în care poate fi alterată eficacitatea terapeutică. Medicii şi farmaciştii atrag atenţia că procurarea de medicamente din surse neautorizate poate însemna un pericol major pentru sănătatea și viața pacienților, riscul ca acele produse să fie contrafăcute fiind foarte ridicat.
Acest articol a fost publicat în numărul 24 al revistei Capital, disponibil la chioşcuri în săptămâna 18 – 24 iunie 2018