Termometrele înregistrează minus 35 de grade Celsius. Frigul îți poate paraliza mușchii și simțurile. Iar dacă nu ai purta echipament special, corpul ar ceda ușor, neantrenat într-un asemenea mediu.
Bogdan D. încearcă să descrie sentimentul care l-a încercat când a mers în Laponia, la Levi, în urmă cu doi ani. Atunci a văzut pentru prima oară clădiri și mașini înghețate, „îmbrăcate în gheață, la propriu“. Și nu, nu a fost deloc o fantasmagorie. Își amintește clar uimirea din ochii colegilor de grup și, mai apoi, imaginea de gheață a orașului care i s-a întipărit repede în minte. Acolo, parcările au prize, altfel ți-ar fi imposibil să încălzești mașina înainte de plecare. La fel cum ai fi luat prin surprindere la fiecare pas dacă nu ai avea minimum de cunoștințe despre ce înseamnă o vacanță într-un asemenea loc. „Laponia nu este o destinație în care să te duci de unul singur. Este indicat să fie un grup organizat, să existe un consultant de turism, un ghid care să-ți recomande ce să faci. Poți, astfel, să te bucuri de foarte multe activități, de la plimbarea cu sania trasă de câini sau de reni, până la plimbări pe lacuri înghețate și pescuit la copcă“, își amintește Bogdan. O experiență unică pe care, însă, nu își dorește să o repete, cel puțin nu în următorii ani. „A fost mai mult o curiozitate. Bugetul cheltuit atunci, 3.500 de euro, l-aș folosi astăzi pentru o vacanță într-o junglă din Africa“, adaugă el.
Un circuit de 19 zile costă 4.000 de euro
O privire rapidă în ograda agențiilor de turism demonstrează, cu cifre, că Polul Nord și Polul Sud, cu toate destinațiile pe care le cuprind, nu reprezintă o alegere la îndemâna oricui. Și nu este vorba doar de un buget ceva mai piperat, comparativ cu destinațiile comune, ci și de o serie de însușiri pe care trebuie să le aibă turistul: condiție fizică foarte bună, rezistență la frig, deprinderea cu schiurile și, nu în ultimul rând, spirit de aventură. „De obicei, cei care pleacă în astfel de vacanțe nu pleacă individual, ci în grup. Turiștii care merg individual sunt lipiți unui grup internațional, căci nimeni nu se duce de unul singur la Polul Nord. Noi avem un circuit de 19 zile, din care 14 zile sunt pe croazieră. Se zboară la Buenos Aires, se face Delta El Tigre, se ajunge la Ushuaia – orașul de la capătul lumii – și, apoi, Antarctica, pe croazieră. Se ajunge în Chile, insula Elefant și insulele Falkland“, detaliază Dragoș Horhocea, director general și proprietar Agetur. Un astfel de pachet costă aproximativ 4.000 de euro, cu toate taxe le incluse, cu biletele de avion și cazare la patru stele, 14 nopți pe croazieră, cu pensiune completă și ghid însoțitor.
Și încă un amănunt edificator: circuitele de acest gen se fac în luna februarie, deoarece în emisfera cealaltă este vară. Dragoș Horhocea mai spune că a trimis deja 70 de turiști la Polul Nord de când a început să promoveze acest circuit. „Turiștii care merg în astfel de vacanțe sunt cei care au văzut lumea, au vizitat America de Nord și cea de Sud, America Centrală și Oceania. Aleg Polul Nord pentru unicitatea programului, pentru că ce vezi acolo este incredibil“, adaugă proprietarul Agetur. Sau, altfel spus, sunt turiștii aceia care și-au dorit musai să vadă coloniile de foci, ghețarii și urșii polari. Bineînțeles că suprizele nu se opresc aici, multe agenții promovând Groenlanda, de exemplu, și pentru nopțile în care soarele nu apune.
Până una alta, vacanțele către aceste destinații sunt considerate „de nișă“, existând agenții care nu vând deloc sau au cel mult zece-douăzeci de cereri într-un an. „Destinațiile pe care le promovăm sunt diferite, de la Islanda , unde cazarea este în igloo, până la Finlanda, cu excursii în Rovaniemi sau Levi. Tarifele încep de la 1.400-1.500 de euro pentru o excursie individuală în Islanda, de cinci-șase nopți, până la 7.000 de euro pentru o croazieră de șapte nopți in Alaska, fără excursii opționale incluse“, punctează Cosmin Marinof, director de vânzări TUI TravelCenter și Eurolines.
În general, costul unei excursii opționale începe de la 200 euro de persoană, durata fiind de câteva ore, iar cazarea se va face tot pe vasul de croazieră. Așă că, exploratori sau nu, turiștii români călătoresc peste tot în lume pentru curiozitățile lor. Își pun bani deoparte, unii chiar fac credite pentru călătorii, înșiră țări pe liste lungi, iar la final trag linie: bugetele, în multe cazuri, depășesc și zeci de mii de euro.
Vindem astfel de vacanțe cu un an înainte. Chiar acum avem un grup de 20 de persoane care pleacă în circuit, pe 20 februarie. Turiștii și-au achiziționat pachetele încă din 2015. Pentru 2017, nu mai avem locuri pe circuitul acesta.
Dragoș Horhocea, director general Agetur
Destinațiile căutate au o legătură directă cu perioada de călătorie: vara sunt căutate croazierele în Alaska sau în Țările Nordice, în timp ce, pentru lunile de iarnă, sunt solicitate excursiile individuale în țări ca Islanda, Norvegia, Finlanda, pentru a-l întâlni pe Moș Crăciun sau în căutarea Aurorei Boreale. Cosmin Marinof, director de vânzări TUI TravelCenter și Eurolines
15.000 euro a fost prețul pentru cea mai scumpă croazieră vândută de TUI Travel Center către doi adulți, în zona Alaska.