Circa patru milioane de români din mediul urban, parte a populaţiei active a ţării, intenţionează să demareze proiecte de îmbunătăţire locativă în următorii cinci ani, iar 37% dintre aceştia au planuri pentru următorul an.

Din sondajul IRSOP realizat pe şase milioane de români din mediul urban, cu vârste cuprinse între 20 şi 65 de ani, rezultă că 23% din cei intervievaţi doresc să îşi cumpere o locuinţă nouă în următorii cinci ani, 13% vor să îşi construiască o casă în acelaşi interval de timp, iar 9% vizează achiziţia unui teren pentru dezvoltarea unei locuinţe.

În ciuda planurilor, doar 1,5 milioane dintre cei intervievaţi au şi fonduri rezervate pentru astfel de investiţii. Un motiv sunt veniturile scăzute. Practic, venitul necesar cheltuielilor curente pentru mai bine de jumătate din gospodăriile României depăşeşte 2.000 de lei, în contextul în care venitul mediul lunar al românilor este de 2.500 lei, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). În România sunt identificate 7,4 milioane de gospodării, calculate ca număr de persoane care deţin în proprietate cel puţin o locuinţă.  

Veniturile scăzute forţează majoritatea românilor să nu poată aplea la un credit pentru a-şi acoperi nevoia locativă. Practic 82% din grupul sondat nu intenţionează să îşi ia un credit din motive legate, cu precădere, de lipsurile financiare: 30% pe fondul posibilităţilor slabe de rambursare, 23% din cauza dobânzilor mari, 16% pentru că nu au încredere în acest instrument de finanţare, iar 12% au deja un credit sau nu au nevoie de unul.

Chiar dacă nu îşi permit, jumătate dintre cei care visează la achiziţia unei locuinţe consideră creditul ca principala sursă de finanţare a investiţiei.

Nevoi stingente

În privinţa românilor care au deja o locuinţă în proprietate, trebuie spus că 40% dintre casele şi blocurile din mediul urban necesită reparaţii, din care 52% sunt considerate urgente, conform sondajului IRSOP.

La nivel naţional, 16% din gospodării se confruntă cu probleme grave precum deterioarea locuinţei, igrasia, scurgerile, lumina insuficientă şi altele, potrivit INS.

Tocmai de aceea, întrebaţi de nevoile sau problemele pe care le-ar putea rezolva un împrumut, 58% dintre românii intervievaţi au răspuns că ar face mici îmbunătăţiri locuinţelor pe care le au şi abia 37% s-au gândit la planuri pe termen lung, precum cumpărarea unei case.  

Studiul IRSOP a fost evectuat la cererea BCR Banca pentru Locuinţe.